10 000 anställda får gå från schweiziska UBS

0:45 min

Den schweiziska storbanken UBS gör sig nu av med 10 000 anställda världen över. Nedskärningen kommer samtidigt som banken presenterade ännu ett dåligt delårsresultat.

Efter att ha redovisat en förlust på motsvarande drygt 16 miljarder kronor för det tredje kvartalet i år bekräftade UBS nya ledning, bland annat styrelseordföranden sedan i maj i år, den förre tyske Centralbankschefen Axel Weber, att banken ska göra sig av med 10 000 anställda. Banken går från cirka 64 000 anställda till 54 000, och bygger om sin verksamhet ordentligt.

De anställda som drabbas finns framförallt i Schweiz, Storbritannien och USA.

UBS, med huvudkontor i Zürich, har under snart ett decennium försökt bli en av de stora spelarna bland världens investmentbanker, men med dagens beslut ger man upp den strategin. UBS är den av bankerna som efter oansvariga investeringar på den amerikanska bolånemarknaden råkade mest illa ut under krisen 2008. Man tvingades be om nödhjälp från den schweiziska staten för att undvika konkurs.

Och efter skandalen förra året, med en 31 -årig anställd i London som svindlat över 13 miljarder kronor i oseriös handel, och politiska beslut om hårdare regelsystem för de schweiziska storbankerna, återgår nu banken till att satsa mer på sin kärnverksamhet: att vara rådgivare och förvaltare åt sina ofta väldigt förmögna kunder.