Kultur

Pugh skriver självbiografi

Efter över fyrtio år som artist och närmare tjugo album summerar nu Pugh Rogefeldt sitt liv från uppväxtåren i Västerås och vidare genom karriären fram till "1973", som också är namnet på den kommande självbiografin.

– Jag satte igång för ett år sen och tänkte att nu ska jag skriva om allting som har hänt, ända från jag föddes fram till nu. Då upptäckte jag vilken skrivarglädje jag hade. Men jag kan ju inte skriva allt, så jag måste dra ett streck någonstans - och det blev 1973, säger Pugh Rogefeldt.

– 1973-1974 blev en förändring för mig, både musikaliskt och livsmässigt.

Pugh skriver alltså om sitt liv, om uppväxtåren i Västerås, om karriären fram till 1973, i den kommande självbiografin som heter just "73"- samma år som det femte albumet "Bolla & rulla" gavs ut.

Pughs två första skivor "Ja dä ä dä" och "Pugish" anses fortfarande som föregångare i modern svensk musikhistoria, när det gäller rock och pop på svenska.

– Det var ett naturligt steg för mig. Jag hade haft en längtan i flera år att sjunga rock på svenska. Den som tog tag i det på ett ordentligt sätt var faktiskt Anders Burman på Metronome, som tidigare producerat Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Siw Malmkvist, Lill Lindfors och många flera. Det är lika mycket Anders Burmans förtjänst som min egen.

– I dag har jag kanske mer förstått vidden av det hela. Det är väl en blanding av tur och skicklighet, antar jag. Det får nog jag vara glad att det blev så.

Förutom den kommande självbiografin medverkar Pugh Rogefeldt också i TV4:s "Så mycket bättre.

Lars Gunnar Övermyr, Mitt i Musiken
nyheterna.vstm@sverigesradio.se