Romney kampanjar – Obama besöker drabbade

Med sex dagar kvar till valet i USA haltar valkampanjen rejält fortfarande till följd av Sandys förödande framfart i landet. USA:s president Barack Obama ställer in sina valmöten för tredje dagen på raken för att besöka stormen Sandys offer. Först i morgon väntas han återuppta valkampanjen, med en resa till Nevada.

Valet i USA närmar sig med stormsteg. Men med mindre än en vecka kvar till valdagen är läget ännu låst i flera viktiga delstater. Obama ställer in sina valmöten i dag igen och reser till New Jersey för att övervaka räddningsarbetet på plats tillsammans med delstatens republikanske guvernör Chris Christie. Först under morgondagen kommer han att fortsätta valkampanjen med en resa till Nevada, enligt ett uttalanda från Vita Huset.

Den republikanske utmanaren Mitt Romney är tvungen att anpassa sig till hur Obama agerar och visa respekt för de som drabbats av stormen, som enligt AP:s senaste uppgifter har kostat 55 amerikaners liv. Samtidigt har han inte råd att förlora dyrbar tid i de sista skälvande dagarna av valrörelsen. 

När Romney talade i går i den avgörande delstaten Ohio, handlade det om det förödande ovädret och han uppmanade folk att lämna bidrag till stormens offer. Men när han i dag besöker Florida, som till stor del klarade sig undan Sandys skoningslösa framfart, är det för att återuppta kampanjarbetet. Tre valmöten är inplanerade i den för valet så viktiga delstaten. 

Medan Romney kampanjar åker alltså Obama till New Jersey för att tillsammans med en av Romneys största supportrar, den republikanske guvernören Chris Christie, övervaka räddningsarbetet i delstaten New Jersey, som drabbades hårt när Sandy slog till. Christie, vanligtvis en Obama-kritiker, berömde i går presidentens och de federala myndigheternas hantering av katastrofen.

– Den federala regeringens gensvar har varit toppen. Jag talade vid midnatt personligen med presidenten i telefon, sade Christie i NBC:s program Today.

New Jersey och New York tycks vara de delstater som drabbats värst av Sandy, och Obama har deklarerat att situationen där ska klassificeras som en större katastrof. Fortfarande är miljontals hushåll strömlösa i landet till följd av stormen, och det kan dröja upp till en vecka innan strömmen kommer tillbaka, i vissa delar av New Jersey längre än så.

Preliminärt uppskattas att värden för 20 miljarder dollar har förstörts i landet, men ekonomin påverkas också av bland annat förändrad konsumtion och högre bensinpriser och totalt kan påverkan på ekonomin uppgå till mellan 30 och 50 miljarder dollar, skriver Financial Times.

USA-börsen, som för första gången på 27 år stängdes på grund av vädret, kommer att öppna i dag.

Hur stormen påverkar valet är oklart. Obamas rykte kan avgöras av hur regeringen agerar, men generellt brukar sittande presidenter gynnas av stora nationella kriser.

– Nu är han inte presidentkandidat, utan president med ledarjackan på sig igen. Men samtidigt kan stormen få konkreta effekter, som att många väljare inte kan gå och rösta, eller att de tycker att de har annat att tänka på än att gå och rösta, säger Sveriges Radios USA-korrespondent Ginna Lindberg. 

Förutom Romneys valmöten i Florida i dag, talar den republikanske vicepresidentkandidaten Paul Ryani Eau Claire i Wisconsin, medan demokraternas vicepresidentkandidat Joe Biden talar i Sarasota, Florida i dag.