Utbildning i hygien och smittskydd bör införas för tatuerare

4:42 min

I dag kan vem som helst köpa och använda en tatueringsmaskin, och de som tatuerar och blir tatuerade i Sverige blir fler och fler. Men det finns inga utbildningskrav för tatuerare, trots att riskerna för infektioner är stora.

Socialstyrelsen säger nu i ett förslag till regeringen att en utbildning i hygien och smittskydd bör införas för tatuerare och att man skulle kunna läsa kurser inom det här redan på gymnasiet.

Iréne Andersson är utredare på Socialstyrelsen för ett nationellt tillsynsprojekt för yrkesmässig hygienisk verksamhet och behandling. Hon vill att någon tar på sig ansvaret för att den som tatuerar gör det rätt.

- Det är stora risker med att tatuera någon eftersom man penetrerar huden. Det kan bli ärrbildningar och infektioner.

I dag finns det varken utbildning eller skola inom branschen. Men det är många som ringer och frågar om en säger Iréne Andersson i P4 Extra.

- Det vore bra om det fanns, dels separata kurser i hygien och rengöring dels en grundutbildning för den som vill starta egen verksamhet.

- Vi undersöker om det fanns plats för en utbildning, då är skolvärlden något som man kollar med. Det skulle kunna passa in i gymnasieutbildningen, säger hon i P4 Extra.

Jens Bergström är ordförande i branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare. Han tycker att man måste hitta ett sätt att utbilda de som kommer in på marknaden för lätt.

- Man struntar i att gå som lärling, i dag köper man bara materialet. Det finns inget som reglerar vem som får köpa material, det är klart att unga alltid är intresserade av att göra coola grejer, säger Jens Bergström i P4 Extra.