DALARNA

Brister i säkerheten för skogsarbetarna

1:29 min

Det finns stora brister i säkerheten på skogsarbetarnas arbetsplatser i Dalarna. Det visar de första inspektionerna som Arbetsmiljöverket har gjort i syfte att minska antalet dödsolyckor.

– Det är helt oacceptabelt att man ska skadas på arbetsplatserna. Därför gör vi en insats nu gentemot skogen, säger Kaj Nilsen från Arbetsmiljöverket.

Bara de senaste fem åren har mellan 25 och 30 personer dött i skogen när de har utfört skogsarbete och väldigt många har skadat sig.

Det ska Arbetsmiljöverket nu ändra på. Genom att bland annat göra ett 50-tal inspektioner på skogsarbetarnas arbetsplatser i Dalarna och Gävleborgs län i år och nästa år hoppas de på att dödsolyckorna ska minska.

För säkerhetsbristerna är många, menar Peter Gruvman, arbetsmiljöinspektör.

– Det är ju det här med rutiner kring hur man kan larma, att man har mobiltelefon med sig ut när man lämnar maskinen, att man har koordinater, så att den man ringer till vet var man är någonstans. Det är ju också de delar vi ställer en hel del krav på, säger han.

Framförallt handlar det om rutiner som många har lagt sig till med som egentligen är livsfarliga eller helt förbjudna att utföra.

Det kan Anders Liljeqvist som är skogsmaskins förare skriva under på:

– I dag fick jag ju reda på en grej som jag har gjort flera gånger att det tydligen var förbjudet, säger han.

Och det är?

– Att fälla ett träd när det står en gubbe med motorsåg och jag sitter i maskinen och trycker på med kran samtidigt. Det var tydligen förbjudet. Det är ju riskabelt, det vet man ju, det har man ju alltid vetat men så fick man inte göra. Man vill ju inte vara en bov men jag var tydligen det, säger han.