Kiruna

Bly sänker markens värde

1:33 min

Marken där nya Kiruna ska placeras värderas till endast 1,2 miljoner kronor av ett konsultföretag. Anledningen till det låga priset är bland annat markföroreningar.

– Att det är så pass lågt beror väldigt mycket på markens beskaffenhet. Vi har en skjutbana med bly i marken och vi har ett gammalt gruvområde som också är en rejäl utmaning när det gäller geotekniken, säger Eva Ekelund som är mark- och exploateringschef i Kiruna kommun.

Det finns en del att fixa till innan staden kan flyttas till området. Det är till exempel ett stort område, tio hektar, som är påverkat av hagelskyttet. Det visar en markundersökning som har gjorts tidigare i år. Hur saneringen ska gå till är inte ännu bestämt.

De här uppgifterna har spelat in när ett konsultföretag från Gävle har värderat marken mellan nuvarande Kiruna och Tuolluvaara. Det rör sig alltså om de markområden som kommunen tidigare har fått grönt ljus av regeringen att köpa.

– Värderingen har vi precis skickat ner till Statens fastighetsverk för en fortsatt dialog med dem. Förhoppningen är att vi ska komma överens före årsskiftet om hur det här förvärvet ska genomföras, säger Eva Ekelund.

Det är alltså kommunen som ska betala. I alla fall till en början. Så här tycker Kristina Zakrisson, Kirunas socialdemokratiska kommunalråd, om det:

– Summan är väl inte mycket att säga om, däremot kan man väl tycka att det är lite märkligt att ett statligt bolag behöver den mark som vi idag har. Då ska vi köpa ny mark av staten och betala för det. Men jag menar, fakturan kommer ju att hamna hos LKAB i alla fall. Det är att bara byta plats på pengar, säger hon och fortsätter:

– Kostnaden får inte hamna på kommunen och skattebetalarna och då måste det vara LKAB som behöver marken som måste betala.