SKARPNÄCK

Branden i Skarpnäck: 200 boende får inte återvända till sina hem

1:37 min

200 boende i 63 lägenheter i hyreshuset i Skarpnäck som eldhärjades på torsdagsmorgonen kan inte flytta tillbaka i kväll och det är ovisst om när de får det.

Det säger Stockholmshem som äger huset efter att bolaget under dagen gått igenom skadorna.

Skarpnäckbon Herish Khola mötes av röklukten när han lämnade lägenheten i morse.

– Klockan sju vaknade jag utav lukten av rök. Så tittade jag ut och där stod brandkåren.

Nu är lägenheten förstörd. Vet du vad som kommer hända nu med boende?

– Eftersom taket har brunnit så kommer inte elementetan att fungera. Jag vet inte om elen funggerar heller. Vad som händer efter detta vet jag inte. 

När Herish Khola i morse klev ut i trapphuset i flerfamiljshuset på Flyghamnsgatan i Skarpnäck kände han hur röklukten stack i näsan.

Väl ute på gatan möttes han av en massiv räddningsinsats som var på plats.

Den var där för att bekämpa en fullt utvecklad vindsbrand i hyreshuset som har 63 lägenheter. Vid lunchtid var branden under kontroll.

När fastighetsägaren Stockholmshem har gjort en första översyn av skadorna visar det sig att upp mot 200 personer inte kan flytta tillbaks till sina lägenheter till kvällen.

Enligt Olof Klingvall på Stockholmshem får hyresgäster som har en hemförsäkring vända sig till sitt försäkringsbolag för att få en tillfällig ny bostad, och den som inte har en hemförsäkring får vända sig till socialkontoret för att få hjälp.

Radio Stockholm träffade i förmiddags Haidar Jasim bor i en lägenhet i det brandskadade huset.

– Jag har fyra barn och det blir jättekallt. Jag vet inte vad vi ska göra, det är massa frågor, säger han.

Branden omfattade åtta trapphus. Strax innan lunchtid var branden under kontroll. Eftersläckningsarbetet kommer att fortsätta fram till 16-tiden.

Branden har dessutom gjort viss skada på Comhems ledningar i området vilket gör att ungefär 500 hushåll inte kommer att ha tillgång till tv eller internet förrän tidigast klockan 21 på torsdagskvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt grov vårdslöshet.

– Det kan finnas en naturlig förklaring, men det är lika bra att gå ut för fullt, säger Karin Solberg på polisens presstjänst.

Peter Johansson
peter.johansson@sverigesradio.se

Lasse Persson
lasse.persson@sverigesradio.se