onsdag 7 november

Vann i AD men förlorade jobbet

29 min

Rabih Ballout hade arbetat som busschaufför i över tio år när han höjde rösten och kritiserade företaget. Då ansågs han vara illojal och stängdes av från jobbet.

Fallet drevs i Arbetsdomstolen där han vann. Men glädjen blev kort. 30 minuter efter domen kallades han in till arbetsgivaren och blev utköpt för en och en halv miljon kronor.

Rabih Ballout drömde om att bli pilot, men blev istället busschaufför. Han fick jobb direkt efter utbildningen och njöt av sitt arbete från första dan.

Men efter tio år kom allt att förändras då Umeå kommun beslöt att lägga ut den lokala busstrafiken på anbud. Det det nya bolaget som vann upphandlingen var illa förberedd, och det blev gnissel och otrivsel för både passagere och anställda.

Efter två års tvister togs fallet upp av Arbetsdomstolen och uppsägningen förklarades ogiltig.

- De kom fram till att det företaget kallade illojalitet inte var mer än intern kritik, berättar Rabih Ballout.

Till domstolen följde en av Rabihs kollegor, Kenneth Wegebro, som satt med honom under hela tiden. Han säger att de två åren med konflikter var en tuff tid inte bara för Rabih utan även för alla andra chaufförer.

I lagen för anställningsskydd (Las) finns en paragraf som gör det möjligt för arbetsgivare att köpa ut anställda. Juristen Staffan Ingmanson säger att det just kommit ett utredning som handlar om uppsägningstvister och där utredaren föreslår att kostnaderna för uppsägningar i samband med tvister ska sänkas för företag med färre än 50 anställda, vilket betyder att det kan komma att bli billigare att köpa ut anställda.