Sandy befaras ha orsakat större oljeutsläpp

I USA befaras att ovädret Sandy har orsakat ett större oljeutsläpp i vattnen utanför New York. Tv-kanalen CNN rapporterar om mer än 1 000 kubikmeter, men oljebolaget Shell bekräftar bara att det har varit ett oljeutsläpp, utan att ange volymer.

”Minst två dieseltankar skadades och en okänd mängd spilldes ut”, säger Shell i ett uttalande enligt AFP.

Kustbevakningen arbetar med oljeutsläppet, och en talesperson för myndigheten sa att saneringen försvårades av skador från stormen.

– Hamnen har rivits upp av stormen, vilket komplicerar saken. Skräp i vattnet gör det svårt för våra båtar att navigera säkert, säger Erik Swanson, talesperson för kustbevakningen till AFP.

Men oljan har kunnat fångas upp av en flytande barriär för att minimera spridningen, säger talespersonen vidare.

Det förödande ovädret Sandy som slog till mot USA:s östkust i början av veckan lämnade nedre Manhattan översvämmat och en stor del av New Jerseys kust. Dödssiffran i USA efter stormen stiger och ligger nu på 82, enligt Reuters. Miljontals hushåll blev strömlösa, och på torsdagen var nära fem miljoner fortfarande utan el.

New York har tagit de första stegen mot ett normalläge – i dag öppnade delar av det viktiga kommunikationsmedlet tunnelbanan, medan New Jersey, den del av östkusten som kanske drabbades värst av Sandys framfart, fortfarande befinner sig i ett allvarligt läge.

Bostadsområden längs kusten är vattendränkta och strandpromenaden i Atlantic City är bortspolad. I staden Hoboken, där tiotusentals människor blev fast i sina hem, har dock vattennivåerna långsamt börjat sjunka undan. Invånarna varnas för att gå runt i vattnet, som förorenats med avloppsvatten och kemikalier från ett industriområde.

Tv-kanalen NBC ordnar under morgondagen en konsert till förmån för stormens offer med bland andra Bruce Springsteen och Jon Bon Jovi, själva New Jersey-bor.

I dag drog Obama igång sin valkampanj igen, efter att ha ägnat tre dagar åt stormens offer, genom att besöka inte mindre än fyra stater: Wisconsin, Nevada, Colorado och Ohio. Mitt Romney, som tog upp valkampanjen redan i går, håller valmöten i Virginia i dag.