Romney i sista offensiv inför presidentvalet i USA

2:47 min

Presidentvalskampanjen i USA är igång med full kraft igen, efter ett tillfälligt uppehåll under det svåra ovädret Sandy.

Kandidaterna försöker in i det sista värva röster och få folk att gå och rösta. Republikanernas Mitt Romney besökte i går kväll Virginia, en av de delstater som kan avgöra valet på tisdag.

Mitt Romney studsar upp på scenen framför en stor banderoll med texten ”Seger för Virginia”.

– Vi kommer att vinna i nästa vecka, ropar han till publikens applåder.

Det är nästan fullsatt i den hangarliknande byggnaden, mitt ute på en åker i Doswell, i hjärtat av sydstaten Virginia. Valrörelsen är inne på sina sista skälvande dygn och nu är det definitivt slut på den tillfälliga politiska vapenvilan som har rått under ovädret Sandy. Det är nervkittlande jämnt i opinionsmätningarna både här i Virginia och i USA som helhet, nu finns ingen tid att förlora.

Romney är på offensiven och attackerar framförallt president Obamas ekonomiska politik.

– Vill ni ha fyra år till med höjda skatter och stigande bensinpriser? ropar han.

Gensvaret från publiken kommer direkt, från övertygade Romney-supportrar som vill se förändring:

– USA är inne på fel spår, om Obama sitter kvar blir ekonomin ännu sämre, säger Ronnie Burton, en av många pensionärer i publiken.

Med tanke på hur jämn presidentkampen är, så kan varje röst få betydelse för valutgången på tisdag, inte minst här i nyckelstaten Virginia.

– Inget kan hindra oss från att gå och rösta, valdeltagandet avgör allt, säger Vicky Campton och hennes väninna Barbara Marson tillägger:

– På tisdag kan mardrömmen med president Obama vara över, vi håller tummarna.

Både Obama och Romney kommer de närmaste dygnen flyga kors och tvärs över USA för sista-minuten-kampanj i potentiellt avgörande delstater. Obama kommer hit till Virginia i morgon. Men Vicky Campton är säker på att han inte har en chans här, vad än opinionsmätningarna säger.

– Jag tror inte på opinionsmätningarna, säger hon. Romney kommer vinna en jordskredsseger, och ni i medierna kommer att bli så förvånade.