Skara

Djurrättsalliansen försvarar utsläppet av tusentals minkar

1:37 min

Djurrättsalliansen väljer nu att gå ut och försvara det utsläpp av cirka 1500 minkar från en minkfarm utanför Skara i går. 

Igår släpptes omkring 1500 minkar ut från en minkfarm i Skånings Åsaka, utanför Skara. De flesta minskarna är nu infångade men polisen har fortfarande inga spår efter förövarna.

Johan Karlsson är pressansvarig på Djurrättsalliansen som är en ideell organisation som bland annat kämpar för att pälshandlare och så även minkfarmare ska sluta med sin verksamhet.

Djurrättsalliansen själva ägnar sig inte åt att släppa ut minskar men Johan Karlsson har förståelse för de som gjorde det.

– Jag förstår att man väljer att göra så här fastän det inte är något som vi på Djurrättsalliansen själva gör. Vi arbetar med lagliga metoder som opinionsbildning men vi har definitivt förståelse för att vissa personer känner sig tvungna att bryta emot lagen då politikerna inte gör något åt att minkfarmarna själva bryter emot lagen, säger Johan Karlsson.

På vilket sätt bryter minkfarmarna mot lagen menar du?

– Om man ser på de undersökningar som vi gjort på minkfarmar och även statliga utredningar så har man sett att det finns en väldigt hög grad av stereotypa beteenden hos minkarna. Kannibalism och självstympning är exempel på sådana beteenden och detta bryter mot djurskyddslagen som säger att djur ska kunna bete sig naturligt och skyddas emot onödigt lidande.

Ingen ansvarig för utsläppet
Ännu har ingen person eller grupp tagit på sig ansvaret för att ha släppt ut minkarna. Den ekonomiska skada som minkfarmaren i Skånings Åsaka lidit uppskattas till runt en miljon kronor och Johan Karlsson har medkänsla för minkfarmaren men han är tydlig med var han tycker det yttersta ansvaret för det som hänt ligger.

– Absolut finns det en medkänsla för de människor som drabbas efter en sådan här aktion. Men jag skulle vilja lägga det här ansvaret på politikerna som fortfarande tillåter en industri där djur far så illa som vi sett. Tillåter man en sådan här industri så måste man också inse att det finns människor som inte accepterar detta. Dessa människor kan då välja att ta till sådana här metoder och då kommer även vissa individer att drabbas, säger Johan Karlsson.