Presidentvalet i USA påverkar svensk ekonomi

1:25 min

Presidentvalet i USA påverkar inte bara amerikansk ekonomi, utan hela världsekonomin och indirekt även svensk ekonomi och svenska företag. Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, tror att den globala tillväxten på kort sikt kan bli lägre om republikanen Mitt Romney vinner.

– Jag tror att det kommer att bli en större åtstramning i ekonomin med Mitt Romney, och att det skulle påverka tillväxten både i USA och i världsekonomin, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är det kanske bättre om Obama sitter kvar.

– Det viktigaste nu är förutsägbarhet, att vi vet att det är en kontinuitet i politiken. Och då kan man säga att det kanske är bättre om Obama sitter kvar, för vi vet ungefär vilken politik han har fört och kommer att föra, snarare än att vi får ett ledarskifte, säger Robert Bergqvist.

De båda chefsekonomerna betonar vikten av beslutskraft och samordning för att få ordning på USA:s problemtyngda ekonomi och höga statsskuld.

USA:s ekonomi står för över 20 procent av världsekonomin, så hur den amerikanska ekonomin mår påverkar alla länder. Och även svenska företag kommer att påverkas av valet.

– Tittar man på företagen i USA och liknande i Sverige, så är det många som har förväntningar på att Mitt Romney skulle göra mer för vissa sektorer, till exempel energisektorn och försvarsindustrin, säger Cecilia Hermansson.

Påverkas ett vanligt svensk hushåll av USA-valet?

– Mer indirekt. USA är ju världens största ekonomi och det är viktigt att man inte får en kraftig inbromsning, och att man faktiskt löser både de kortsiktiga och mer medellånga problemen när det gäller statsfinanserna. För det är ju ändå så att hur USA utvecklas kommer att ha betydelse för svensk ekonomi och för svenska hushåll, säger Cecilia Hermansson.

Mer om USA-valet kan ni höra i programmet "Ekonomiekot lördag" - som denna vecka sänds exklusivt på webben klockan 11.40.