Franskt förslag om att stoppa prostitution upprör

1:58 min

Frankrikes nya jämställdhetsminister Najat Vallaud-Belkacem, som också är talesperson för den franska regeringen, vill få stopp på sexhandeln.

Hon överväger nu att följa Sveriges exempel genom att kriminalisera sexköparna. Men att ge sig på prostitutionen i Frankrike är inte lätt och hennes idéer har rivit upp en hätsk debatt.

Sexarbetare har demonstrerat för sin rätt att tjäna pengar på sin kropp. ”Ta inte våra jobb ifrån oss”, är deras argument.

På TV har satiriker häcklat den unga socialistiska ministern Najat Vallaud-Belkacem: ”Hahah, tror hon att hon ska kunna utrota världens äldsta yrke", heter det.

I Frankrike finns många försvarare av sexhandel, men den 35-åriga småbarnsmamman Najat Vallaud-Belkacem tycks bestämd.

– Prostitution är våld mot kvinnor, säger hon.

Merparten prostituerade är kvinnor och 90 % av dem är i klorna på traffickingligor, upprepar regeringens talesperson Vallaud Belkacem i franska medier. 

Den svenska modellen att straffa sexköparna är en förebild och i veckan kommer den franska ministern därför till Stockholm för att höra om svenska erfarenheter. Hon ska också tala Hbt-frågor och jämställdhet.

Prostitution är lagligt i Frankrike, men redan 1960 började den franska kampen att få bort det. Förra året visade en handuppräckning i parlamentet att merparten av ledamöterna var för att straffa sexköpare med både böter och fängelse.

Men tiotusentals personer säljer sex i Frankrike i dag och försvararna hävdar att förbud och straff är att inskränka på individens rättigheter.

Najat Vallaud Belkacem, 35 år och invandrare, har gjort en kometkarriär inom socialistpartiet. Nu tar hon strid i en för fransmännen mycket kontroversiell fråga.