Stockholm

Polisbilar får förstärkta rutor efter stenkastning

1:57 min

Polisen i Södra Järva stärker säkerheten i polisfordon med förstärkta rutor och kameraövervakning inifrån patrullbilarna efter det sista halvårets ökade agressiva beteende mot poliser i områden som Rinkeby.

Radio Stockholm har träffat Biljana (som inte vill uppge sitt efternamn) som hamnade i bakhåll i somras och fick en sten kastad i ansiktet.

– Vi har blivit utsatta för stenkastning i princip varje pass. Det har gjort att det har varit mentalt jobbigt att gå till jobbet. Man vet inte vad som ska hända. Man vet inte om man kommer komma oskadd från arbetet, säger Biljana och fortsätter:

– Jag var själv med om en händelse i somras där jag fick en sten kastad i ansiktet. Det är klart att det präglar en. Hur man mår och hur man sköter sitt jobb.

Och efter händelserna med stenkastning och bakhåll som Biljana och hennes kollegor har varit med om i södra Järva så försöker nu polisen i Västerort förbättra arbetsmiljön och säkerheten för poliserna.

Man skickar inte längre ut en ensam bil utan minst två. Fönsterrutorna förstärks med splitterfilm för eventuell stenkastning. Och för att identifiera misstänkta sätts kameror upp i polisbilarna som även kan sättas på enskilda poliser. Men attitydsproblem är inget man löser med kameror.

– De ser bara det vi står för och de tycker att vi står för förtryck och att vi inte borde vara där i huvud taget. Det är det vi alltid får höra när vi åker dit "stick härifrån, ni har ingenting här att göra, det här är vårt område".

Och killarna på Ungdomsgården i Rinkeby bekräftar den attityden. De tar avstånd från ungdomarna som kastar sten men även det hålls många diskussioner på ungdomsgården om polisens roll så är det svårt att bryta mönstret. 15-årige Achmed Alowi tycker att polisen borde koncentrera sig på riktig kriminalitet.

– Jag tycker att de trakasserar mer än vad de hjälper till. Så fort de ser ett ungdomsgäng som bara står och hänger, kommer de och stannar bilen och kollar vad de håller på med, istället för att åka förbi och inte bry sig, säger Achmed Alowi och fortsätter:

Det är för många poliser här i Rinkeby. Ungdomar tror att om man kastar stenar på dem så kommer de försvinna. Det är inte så det är.

Om man slutar kasta sten, kommer de att försvinna?

– De kommer ändå inte försvinna vad man än gör. De kommer aldrig försvinna från Rinkeby.