Förste svensken åtalas för folkmord

2:12 min

I dag åtalades en svensk medborgare från Rwanda misstänkt för folkmord och grovt folkrättsbrott under folkmordet i Rwanda 1994. Enligt åklagare Magnus Elving har han varit delaktig i flera massakrer där tusentals människor av folkgruppen tutsi mördats.

– Det var en massaker i en skola, en i en kyrka och en på en idrottsanläggning. Många flydde då till ett bergsmassiv där de blev jagade och mördade dagligen, säger åklagare Magnus Elving

I folkmordet i Rwanda mördades runt 800 000 människor.

Den åtalade mannen ska enligt åklagare Magnus Elving  ha deltagit i fyra större massakrer i staden Kibuye i västra Rwanda där tusentals människor i folkgruppen tutsi mördades, många kvinnor och barn.

Enligt åklagaren ingick massakrerna i en strategi att lura människor att de skulle få skydd från hutumilisen - men i stället samlades stora folkmassor med flyende på platser där de sedan hölls kvar och mördades.

Och enligt åklagare Magnus Elving är det här det allvarligaste brott som svensk polis utrett:

– Folkmord är ju per definition det allvarligaste brottet i internationell straffrätt.

Den åtalade mannen har enligt åklagaren hjälpt till att spärra in människorna, och sedan skjutit in i folkmassorna av män, kvinnor och barn. Han ska också ha rekryterat andra som deltagit, och även haft kontakt med lokala ledare för folkmordet.

Mannen hade först begärts utlämnad till Rwanda, och myndigheterna där välkomnar åtalet i dag. Det här betyder mycket för dem som drabbades, säger John Bosco Siboyintore, chef för den enhet vid åklagarmyndigheten i Rwanda som spårar dem som flytt landet efter folkmordet.

– Åtalet i dag ger hopp till dem som drabbades i folkmordet, även om de inte kan få sina släktingar tillbaka, så visar det här att även de som flytt kan ställas inför rätta, säger John Bosco Siboyintore.

Till bevisningen hör vittnesförhör med drabbade i Rwanda, och delar av rättegången kommer också att hållas där.

Men mannen själv nekar till brott och hans advokat Tomas Nilsson ser stora problem med åklagarens bevisning.

– Det är ett av de stora problemen, att de här händelserna som naturligtvis var fasansfulla, omges av mycket ryktesspridning och felaktiga uppgifter, säger advokat Tomas Nilsson.