"Hur får jag min hund att sluta äta koskit?" - Hundexperten svarar

8:41 min

Hundexperten Barbro Börjesson chattade med lyssnarna om allt som rör människans bästa vän. Massor med lyssnare ställde frågor och Barbro slet som en hund (!) för att hinna med så många som möjligt. Läs frågor och svar här nedan.

Barbro Börjesson: Tack så mycket alla ni som har skrivit frågor! Tyvärr har jag bara hunnit svara några av er, men kanske ni har nytta av de svar som kommit.
Lycka till med era hundar, och kanske hörs vi igen i januari!

Lennart E: Hejsan Jag är daghusse åt en Welsh Corgie-valp (7 mån). Han är lite krånglig att gå ut med. I början går det hyfsat, men på hemvägen blir det krångel. Han biter i bandet och rätt som det är lägger han sig ner och vilar. Har du några tips?
Barbro Börjesson: Typiskt en glad valp som inte vill gå hem. Han försöker få dig att leka och han utmanar dig lite. Du ska inte acceptera hans beteende, försök att avelda med godis till exempel eller låt hunden bära på en leksak, det brukar unga hundar gilla.

Hugo: Jag undrar om en hund kan bli deprimerad och få sorg vid en skilsmässa, han beter sej mycket annorlunda. Jag har fått flytta, och han är ensam 5 timmar som han varit innan men gör mycket bus, som han aldrig gjort tidigare, är en springerspaniel på 10 år. 
Barbro Börjesson: Hundar är olika, vissa reagerar mer än andra när det blir förändringar i familjen. Du får kanske ägna mer tid åt hunden nu när det bara är ni två.

Diegos matte: Vi har en Borderterrier som snart är 10 år. Världens bästa hund, lugnoch fin, pigg o glad. Han får mycket motion, lek o kel. Men varje kväll när vi har haft vår långrunda, på 8 km med andra hundkompisar, så får han kvällsrycket. han springer runt i hela huset med en tennisboll i munnen och skäller. Hur ska vi få bort detta?
Barbro Börjesson: Det är en vana hunden själv har skaffat sig, säkert därför att han har kvar bus och leklust när han kommer in. Ta bort tennisbollen och säg till hunden att istället gå och lägga sig. Du ska helt enkelt ändra hundens förväntingar efter kvällsrastiningen.

Sally: Hej Barbro! Nyligen fick jag avliva min bästa vän, en schäfertik på drygt 10 år. Det blev lite panik och jag jagade hund på Blocket. Nu har jag lugnat ner mig och vi har bestämt oss för att skaffe en Vit Herdehund. Detta p g a att den är lite mjukare än en schäfer och jag har läst att den har "stor fördragsamhet" med barn. Min fråga är hur tänker jag beträffande tik eller hane? Är det "enklare" med en hanhund? Hälsningar Sally
Barbro Börjesson: Jag vet inte, man måste själv känna vad man vill ha. Eftersom du är hudnvan har du säkert tankar om löptider för tikar och hanars ständiga luktintresse! 
 
Ann-Marie: Har en Barbet som låser sig helt när hon fått upp ett har- el kaninspår, hon lyssnar inte alls och kommer inte tillbaks Jag har försökt med långlina men då känner hon det på sig och stannar kvar. Vad gör jag för att hon inte skall jaga??
Barbro Börjesson: Tänk på att hunden varje gång hon lyckas jaga kommer öka lusten. Jag rekommenderar långlina alltid, på den typ av hund som fått smak på jakten.

Eva: Vi har fått en liten coccerflicka på 5år som har varit avelstik o levt på en kennel vi har haft henne i 3månader och vi kan inte lämna henne ensam en kortare stund utan att hon ylar o skäller
Barbro Börjesson: Lyssna gärna på inslaget som kommer komma upp på www.sr.se/p4/extra. 
 
Helen Granholm: Min hund har slutat dricka vatten, har troligen blivit skrämd av något kan ev blivit stucken av en geting har sett en i vattenskålen. Äter som vanligt.
Barbro Börjesson: Jag har inte varit med om det. Servera vattnet i ett annat typ av kärl och byt plats på vattenskålen.

Snart hundrädd.. : Hej. Vi har en jakthund som är extremt matglad!! Han letar alltid mat och ibland vid obevakde ögonblick har han hämtat mat på bordet ( fast han mycket väl vet att han inte får) När jag då säger till honom skarpt har det hänt att ha morrar och gläfser åt mej. Hur ska jag bete mej då?
Barbro Börjesson: Jag tolkar det som att din hund inte är arg, utan stressad för att du stör honom mitt i matlusten. Minsta konflikten tror jag blir om du bestämt säger åt hunden "sitt" eller "ligg" och berömmer för att han lyder. Om du tillrättavisar bestämt, men inte uppnår rätt effekt kan ert förhållande försämras.

tina: Hur gör man för att få hunden att sluta tigga vid bordet?
Barbro Börjesson: Ge hunden ett alternativ nästa gång. Till exempel, "gå och lägg dig på din plats", "sitt", eller annat lämpligt.

irene: Hur gör man bäst när hunden är rädd för smällare och vill hem. Tyvärr så börjar det snart.
Barbro Börjesson: Den svåraste frågan av alla. Hjälp din hund på bästa sätt, jag har inget trollpulver att skicka.

Berit: Undrar hur man ska göra med sin hund som börjar skälla i samband med möte med andra hundar. Hon är inte elak, utan ser mer ut som om hon vill leka.
Barbro Börjesson: Hundar vill gärna ha kontakt med kompisar. Men, de både kan och måste lära sig att det är du som ägare som bestämmer när det är okej. Ge din hund alternativet att sitta vid din sida, vid möten du inte hinner stanna för att hundarna ska ungås.

Labbe: Jag skulle vilja ha tips på aktiviteter inomhus som jag kan göra med min hund. Vi tränar spår och vill gärna komma vidare även på vintern,
Barbro Börjesson: Det finns massor att göra! Jag har lärt min hund att snurra, att räcka vacker tass, att gå bakåt, att gå framåt, att "städa" grejer i en korg. Det finns alltså massor att göra, använd din fantasi!

jonas: hej! mina svärföräldrar har en flatcoated retreiver som är 6 år gammal. Men den har fortfarande kvar det där valpiga att den skall bitas och nafsa på allt. Finns det något man kan göra för att få den att sluta?
Barbro Börjesson: Ja, absolut! På lämpligt sätt måste du markera att du inte tillåter att den naffsar i dina händer och kläder. Hundar kan lära sig att skilja på lek med hundar och människor.
 
Moderator: Hej alla! Jättekul att det är så många människor på chatten! Barbro gör sitt bästa för att svara men kommer tyvärr inte hinna med alla frågor som strömmar in. Försök ställa så korta och koncisa frågor som möjligt!

Birgitta Karlström: Spelar hundens ålder någon roll för att lära den klara sig ensam några timmar utan att grina. Har en 5-årig liten ras som ska omplaceras.
Barbro Börjesson: Egentligen inte när det handlar om vuxenhund.

Ingela: Hur är det med ensamtid på natten? I nödsituation är min hund ensam från kl 23.30-9.30.
Barbro Börjesson: Hundens uppträdande när du kommer hem berättar om den klarat natten på det sätt du hoppas.

estetiska: Hej Har en 9-mpnaders cockerpoo som är bedrövig att gå i koppel. Drar som en arbetshäst. Hur ska jag lära honom att gå fint?
Barbro Börjesson: Jag kan inte besvara den frågan utan att ha träffat dig och hunden. Jag råder dig att söka hjälp på hemmaplan.

Peter: Tänker skaffa en jack Russel till våren, som valp tänkte jag ha honom med på jobb. Hur länge behöver man det innan han kan vara ensam hemma?
Barbro Börjesson: Det beror på just den hund du har skaffat. Du får helt enkelt pröva när du känner att han är tillräckligt vuxen.

katarina: du säger att hunden ska vara på hunddagis om man jobbar heltid. jag har provat detta med min hund men han blir stressad av detta och verkar inte alls trivas med det. vi har idag en hundrastare som kommer en gång om dagen och det verkar vara det bästa. är det helt fel enligt dig då?
Barbro Börjesson: Nej, självklart inte. Ser hunden ut att trivas, så är det den bästa lösningen.

Matte: Hur får man en vuxen hund att bli helt rumsren? Min ett år gamla hund kissar fortfarande vid ytterdörren ibland trots att vi precis har varit ute.
Barbro Börjesson: Hunden har etablerat en felaktig vana. Mitt råd är att du själv inte släpper hunden fritt när ni kommer in. Ha den kvar i koppel, och låt den gå på sin plats och ligga där. På så sätt bryter du beteendet.

labrodor: Hej, Vilket är det säkraste tecknet på att hunden är med valpar? Vår labrador skulle ha löpt i oktober, men fram tills idag har hon inte gjort det...är det som för människor?
Barbro Börjesson: Om inte hunden har löpt, så är hon säkert inte dräktig. En parad tik ökar bukomfånget efter cirka fem veckor från parningstillfället.

sofia rapp: Hejsan! Min hund har geting,flug,mygg och fläckfobi ( fläckar kan ju vara en geting el fluga) detta blir bara värre och värre för varje år å när han ser en fluga eller tycker sej höra en så drar han iväg som en avlöning med svansen mellan bena...och detta blev inte dirkt bättre av att han klev ner i ett jordgetingbo 2 ggr i somras...o jag efter och slogs med de jävla bina.. ( snacka om att förstärka...) min fråga är hur jag ska göra för att han ska lida mindre av detta.
Barbro Börjesson: Oj! Vad svårt! Stackars hund. Jag kan inte ge dig annat råd än att försöka avleda så gott du kan. Varje gång hunden lyckas fly, kommer rädslan att öka.

Louise: Vi bor på en gård. Hur ska jag få min hund att sluta äta koskit?
Barbro Börjesson: Det är inget farligt, men inte aptitligt för oss människor. Jag har inget bra råd, annat än att förhindra hunden att komma åt koskiten.
 
Vovve: Mår en hund mycket bättre av att ha sällskap av en annan hund?
Barbro Börjesson: Det behöver inte vara så. Det kan bli dubbelt bekymmersamt, de kan stressa varandra om du har otur.