Utredare föreslår chockterapi för franska företag

1:50 min

Det behövs en chockterapi för att få bättre fart på de franska företagen. Det konstaterade i dag Louis Gallois, tidigare chefen för flygplansföretaget Airbus-EADS. Han fick i somras i uppdrag av Frankrikes president François Hollande att hitta medicin mot industrins sjunkande konkurrenskraft.

I dag överlämnade han sin rapport.

– Jag föreslår 22 olika åtgärder för att stoppa färden utför och för att stimulera investeringar. Jag kallar det en konkurrenskraftschock eller förtroendechock, sa Louis Gallois, när han presenterade sin rapport i Paris.

Hans huvudrekommendation är att Frankrike radikalt måste sänka arbetskostnaderna i industrin. Gallois talar om en sänkning av arbetsgivaravgifter och sociala kostnader på 30 miljarder euro, cirka 270 miljarder kronor.

Fransk ekonomi hör till världens största, men industrins konkurrenskraft har sjunkit påtagligt de senare åren. Enligt EU:s statistikbyrå ligger timkostnaden i industrin 20 procent över genomsnittet i euroländerna. Tusentals jobb har försvunnit och tillväxten sjunkit.

President Hollande vill inte kommentera förslagen under sin resa i Asien i dag, men har redan tidigare förkastat talet om chockterapi. Hans företrädare Sarkozy fick också en rad rekommendationer under sin presidentid, vilka medvetet glömdes bort.

I morgon ska regeringen meddela sina slutsatser, men att i kristid ge sig på de franska löntagarna blir en svår match. Francois Hollande har redan de lägsta opinionssiffrorna någonsin för en ny fransk president.

Louis Gallois förespråkar patriotism, men vad det kommer att innebära för fransmännen bortom stöd till exportföretagen återstår att se.