Danska Tönder Bank förklarad i konkurs

1:39 min

Danska Tönder Bank förklarades formellt i konkurs i dag, något som väckt oro hos kunderna och kritik mot Finanstilsynet för bristande kontroll.

Sydbank tar nu över de flesta anställda och samtliga 18 000 kunder. En av kunderna som kom till banken i dag för att få besked var Hansine Jordt som har varit mycket orolig.

– Jag kunde inte sova i natt, men nu har jag fått veta att mina sparpengar inte påverkas av konkursen, säger bankkunden Hansine Jordt till Danmarks Radio.

Det var i fredags som beskedet kom om att Tönder Bank efter en granskning av Finanstilsynet går i konkurs. Ett besked som överraskade många eftersom banken - på papperet - såg ut att gå bra.

Det är mycket allvarligt att en bank rapporterar en tillgänglig solvens på 17-18 procent när den i verkligheten visar sig vara noll - och inget vi har sett tidigare, säger Finanstilsynets chef Ulrik Nödgaard till Danmarks Radio.

Han tror dock att Tönder Banks sätt att systematiskt bedöma värdet på sin utlåning för högt är ett undantag i bankvärlden.

Det är fem år sedan Finanstilsynet kontrollerade Tönder Bank senaste vilket har kritiserats, liksom att bankens revisorsfirma har godkänt räkenskaperna trots att det nu visat sig saknas värden motsvarande närmare 350 miljoner svenska kronor. Och för dem som investerat i hybridkapital - ett mellanting mellan en obligation och en aktie - hos Tönder Bank är framtiden fortfarande osäker eftersom det räknas som bankens kärnkapital och ingår i konkursen och alltså inte kommer att tas över av Sydbank.

– Många företag här har hybridkapital i Tönder Bank och jag är rädd för vad som sker med dem nu, säger Heidi Bossen som bor i Tönder till Danmarks Radio.