fotboll

Ojämlik ekonomi avgjorde damallsvenskan

1:39 min

Den damallsvenska sluttabellen speglas av hur lagens ekonomi ser ut, visar Radiosportens granskning som avslöjar att serien är extremt ojämlik vad gäller de ekonomiska förutsättningarna.

Flera klubbar kämpar med ekonomin och har svårt att bedriva professionell verksamhet. Under säsongen har storlag som Malmö och mindre klubbar såsom Umeå och Kif Örebro varit snubblande nära att gå i konkurs.

Klubbarna drivs på de flesta håll med stor hjälp av ideella krafter.

Radiosporten har granskat de damallsvenska klubbarnas ekonomi och kan avslöja att utöver de gemensamma utmaningar som finns så är skillnaderna inom serien väldigt stora. De klubbar som har mest pengar presterar bäst sportsligt och sluttabellen är nästan en spegelbild av hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut, från toppen hela vägen ner till botten.

Att exempelvis just AIK och Djurgården trillar ur högsta serien är utifrån granskningen helt logiskt. Just de två klubbarna har lägst sponsorintäkter och minst antal heltidsproffs i serien.

Snittet vad gäller heltidsanställda ligger i damallsvenskan på 6,5 spelare per lag. Nedflyttade Djurgården ligger under snittet med bara 3 stycken.

– Vi kan inte ha fler spelare anställda med hänsyn till vår hårt ansträngda ekonomi, säger Djurgårdens ordförande Anders Emanuelsson.

– Det har självklart påverkat oss och vi har svårt att framför allt få en bred och stor trupp då.

Topplagen har betydligt fler heltidsanställda, med upp emot 16 spelare som bara ägnar sig åt fotboll. Emanuelsson menar att den skillnaden har gjort att Djurgården inte kunnat vara ett konkurrenskraftigt lag.

– Nej i dag går det inte, men det vore skam att ge upp på nåt sätt.

Han menar att Svenska Fotbollsförbundet och Elitföreningen Damfotboll, EFD, måste börja ta större ansvar för det allmänna ekonomiska läget i damallsvenskan.

– Därför att ytterst handlar det om hur vi ska generera framtida fotbollsspelare.

Vad kan förbundet göra?
– Gå in och titta på de ekonomiska förutsättningarna ordentligt och inte bara säga att "det är ett problem för er", säger Anders Emanuelsson.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se