Elbolag måste betala för alla koldioxidutsläpp

2:02 min

Från och med årsskiftet blir det dyrare för elbolag som till exempel Vattenfall att släppa ut koldioxid i atmosfären. Något som skulle kunna påverka elpriset. Anledningen är att EU nu gör om sitt kritiserade handelssystem för klimatgaser. Tidigare har elbolagen fått en stor del av sina utsläppsrätter gratis, men från och med januari så måste de köpa alla sina utsläppsrätter.

– Grunden är att man ska betala för det man släpper ut och att det ska löna sig att släppa ut mindre, säger Hans Bergman som arbetar med utsläppshandel på EU-kommissionen i Bryssel

Så enkelt kan man sammanfatta något så komplicerat som EU:s utsläppshandel, ett system som fått utstå hård kritik. Kritikerna anser att alltför många sådana här utsläppsrätter har översvämmat marknaden med följden att det blivit för billigt att förorena och därmed inte motiverat företag att minska sina utsläpp.

Från nästa år så görs systemet om och den viktigaste nyheten är att elbolagen nu måste köpa utsläppsrätter för alla sina utsläpp. Tidigare har de nämligen fått en stor del gratis, men nu är det slut med det. För svenska Vattenfalls del betyder det kostnader i miljardklassen. Idag kostar det cirka 70 kronor att släppa ut ett ton koldioxid. Eftersom Vattenfall är Europas tredje största utsläppare och förra året bolmade ut 86,7 miljoner ton koldioxid, så betyder det att företaget nu måste köpa in utsläppsrätter för minst sex miljarder kronor.

Men det kan bli långt dyrare än så. När EU-kommissionen nästa vecka i detalj presenterar hur man vill att handelssystemet ska förbättras, så finns förslag om att ta bort upp till två miljarder överflödiga utsläppsrätter, med målet att få upp det idag låga priset på utsläpp.

Däremot tror inte de experter som Vetenskapsradion talat med att priset för den vanliga elkunden kommer att gå upp. Det eftersom elbolagen redan för flera år sen tagit betalt av sina kunder för kostnaden för koldixidutsläpp trots att de alltså tidigare fått utsläppsrätterna gratis. 

Auktioneringen kommer att innebära att elbolagen inte gör de vinster som de gjort tidigare. Vi kommer fortfarande att se påslaget på priset för konsumenterna, men jag tror inte att priset går upp mer än om de hade fått utsläppsrätterna gratis. Inte i norra Europa i alla fall, anser Lars Zetterberg som är klimatforskare på Svenska Miljöinstitutet IVL.