Allt fler poliser anmäls för dataintrång

2:21 min

Antalet polisanställda som anmäls för dataintrång har ökat. Bara under hösten har cirka 15 poliser i veckan polisanmälts för att ha gjort olagliga sökningar i polisens olika register, bland annat i misstankeregistret som visar om man är misstänkt för brott.

– Om du får reda på att du är misstänkt för ett brott så får du ju ett försprång i utredningen. Och kanske kan du då skaffa dig ett alibi eller förbereda dig så att du svarar bättre än vad du kanske skulle ha gjort, säger åklagare Lars Göransson vid Riksenheten för polismål.

Misstänkt, belastad, efterspanad. Det är exempel på information som en polisanställd kan få om sig själv om han eller hon väljer att slå in sitt eget personnummer i det interna registersystemet.

I augusti i år förbättrades systemet så att det nu går att se i detalj vem som gjort slagningar på sig själv, och det är också från augusti som Rikspolisstyrelsen anmält dessa personer till polisens internutredningar i större utsträckning än tidigare. Cirka 15 nya polisanställda varje vecka har under hösten anmälts för dataintrång i polisens egna system.

Enligt åklagaren Lars Göransson, som just nu tittar på flera sådana ärenden, så kan inte sökningarna som poliserna gjort avfärdas som misstag. Detta eftersom användaren som väljer att slå in sitt eget personnummer i registren får inte en, inte två, utan tre varningar om att en olaglig handling är på väg att utföras.

– Att man med de här varningarna som nu Rikspolisstyrelsen har infört skulle göra det av misstag, det har jag väldigt svårt att tro. Här tycker jag att man måste kunna säga att det här har skett med uppsåt, när man passerar tre varningar, säger Lars Göransson.

Normalstraffet för dataintrång är dagsböter. Sedan tar polisens personalansvarsnämnd också upp ärenden, säger säkerhetschefen på Rikspolisstyrelsen Jan-Olof Andersson. Men trots den stora ökningen av poliser som anmälts för dataintrång de senaste månaderna tycker han inte att det, i det stora perspektivet, är en stor sak.

– Vi är 28 000-29 000 medarbetare. Och tittar man i det perspektivet och alla de slagningar som görs i våra system så är det ändå promille som vi pratar om.

– Självklart är det nolltolerans mot det här. Vi ska inte ha några som gör slagningar på sig själva avsiktligt för att fiska efter information om sig själva, säger Jan-Olof Andersson.

Men att de ändå finns, vad tänker du om det?

– Ja, men man får ändå se polisen som en del utav samhället. Men det vi håller på med är att få bort det här uppenbara, säger Jan-Olof Andersson, säkerhetschef på Rikspolisstyrelsen.