Tiotusentals israeler har poströstat på Romney

2:11 min

Det amerikanska presidentvalet påverkar hela världen, men i fråga om utrikespolitik är kandidaterna relativt överens, med undantag för ett område: Mellanöstern.

Många araber och palestinier är besvikna på Obama, valet lämnar dem likgiltiga,  men de skulle ändå föredra Obama framför Romney.

I Israel däremot visar mätningar att 57 procent av befolkningen föredrar Romney och siffran är ännu högre bland israeler med rötter i USA – enligt en undersökning 85 procent.

– Romney utan tvekan, säger Debbie från bosättningen Efrat på Västbanken.

Hon har sin ettårige son Eli på höften och har redan poströstat på Romney.

– Jag litar på honom, säger hon, eftersom jag älskar Bibi – Benjamin Netanyahu – och Romney och han står varandra mycket nära. Obama däremot, har anslutit sig till en världsomspännande våg av sympati för palestinierna – och det är inte på sin plats, säger Debbbie.

Medan amerikanska judar i USA av tradition röstar på demokraterna, är det annorlunda i Israel – landet som ibland skämtsamt kallas USAs 51:a stat.

Enligt en vallokalsundersökning har 85 procent av närmare 100 000 röstberättigade israeliska amerikaner redan poströstat på Romney.

För trots att banden mellan Israel och USA är starka oavsett vem som sitter i Vita Huset, så är misstron mot Obama utbredd. I synnerhet bland bosättare.

För tre år sedan försökte Obama införa byggstopp i de israeliska bosättningarna på Västbanken, han misslyckades, men sedan dess är det ingen hemlighet att Obama och Netanyahu inte är särskilt förtjusta i varandra.

Men bland de vänsterintellektuella här på Café Kahlo i Jerusalem däremot, ifrågasätter man att så många som 85 procent av amerikanska israeler skulle ha röstat på Romney.

– Obama hela vägen, säger designern Susan med en kaffe latte i handen.

– Obama är Israelvän, och det är bra för Israel att USA försöker stoppa bosättningarna, säger Susan som vägrar att tro att hon tillhör en liten minoritet på bara 15 procent av amerikanska israeler som poströstat på Obama.

Reporter: Cecilia Uddén, Jerusalem