Klockan klämtar för krisens Grekland

2:11 min

Tiden håller på att rinna ut för Grekland, i morgon onsdag väntas parlamentet rösta om ett nytt åtstramningspaket, ett krav från de internationella långivarna för att ge Grekland nya nödlån.

Premiärministern har varnat för att pengarna annars kan vara slut redan den här månaden, samtidigt är den grekiska regeringen splittrad inför omröstningen.

Det är vaktavlösning utanför det grekiska parlamentet, vakterna marscherar i traditionella vita damasker, turisterna applåderar och på ytan verkar allt normalt.

Men på andra sidan gatan syns en stor folksamling vid busshållplatsen, en man svär när han inte får plats på bussen, det är trångt, för hela tunnelbanenätet är stängt på grund av strejk mot planerade åtstramningsåtgärder.

– Allt står stilla säger studenten Argiro Zachaki som får dubbelt så lång restid, men ändå stödjer strejkerna, eftersom hon inte tror att grekerna klarar fler besparingar. 

Också inne i parlamentet verkar det vara lätt paralyserat. I månader har den grekiska regeringen förhandlat med de internationella långivarna om ett sparpaket på 13,5 miljarder euro, med sänkta löner och pensioner och höjd pensionsålder.

Men inför den avgörande omröstningen är de tre regeringspartierna inte överens till exempel om förändringar i arbetsrättslagarna.

Bedömare tror ändå att paketet kommer att passera med knapp marginal, men det största oppositionspartiet Syriza har redan krävt nyval.

Premiärminister Antonis Samaras varnar för en katastrof om inte åtstramningarna röstas igenom och Grekland får nya lånemiljarder.

Den 16 november förfaller en skuld på 5 miljarder euro, om den inte betalas riskerar Grekland att gå i konkurs.

– Arbetare gå längst fram, enade mot åtstramningspaket och chefer, skriker en grupp strejkande journalister utanför parlamentet.

Premiärministern sa i helgen att det här är de sista sänkningarna av löner och pensioner, men frågan är om det räcker.

Budgetunderskotten skenar, statsskulden passerar alla uppsatta mål, arbetslösheten rusar i höjden och strejker och demonstrationer avlöser varandra.

Bedömare, som till exempel internationella valutafondens chef Christine Lagarde har sagt att det enda som återstår är att skriva av delar av de grekiska skulderna och därmed låta EU:s skattebetalare ta smällen

Och för grekerna syns inget slut på svårigheterna. När demonstrationen kommer stängs vägen av och Georgina Abetsi som väntar vid busshållplatsen vid parlamentet, börjar i stället gå hemåt.

Hon säger att det som varit allra svårast att vänja sig vid är osäkerheten om det kanske blir ännu värre i morgon.