USA-valet

"Håll ut - inte många timmar kvar"

1:54 min

I dag är det dags för president- och kongressval i USA, efter månader av intensiv valkampanj. Och kampanjmötena har fortsatt in i det sista.

President Barack Obama tog hjälp av artisteliten och hade både rapparen Jay-Z och rockhjälten Bruce Springsteen vid sin sida vid sitt sista valmöte i nyckelstaten Ohio, en av de politiskt hett eftertraktade delstater som kan bli utslagsgivande i valet idag. Och en allt hesare Obama uppmanade sina supportrar att fortsätta kämpa för valseger.

Allt pekar på en jämn kamp ända in på målsnöret mellan president Obama och den republikanske utmanaren Mitt Romney.

De sista opinionsmätningarna tyder på ett knappt övertag för Obama i ett antal vågmästarstater, bland annat i Ohio, men marginalerna är mycket små och högst osäkra. Allt handlar nu om hur stort valdeltagandet blir.

Och båda kandidaterna försöker in i det sista att peppa sina väljare att rösta.

– Håll ut, det är inte många timmar kvar, snart har vi vunnit valet, sa en segerviss Mitt Romney till supportrar i Florida. Och la till att USA kommer att slå in på en ny politisk kurs redan imorgon.

Mitt Romney kommer senare idag att hålla två extra sista-minuten-valmöten dels i Pennsylvania och dels i det åtråvärda Ohio, det blir hans 44:e kampanjbesök i delstaten.

Om några timmar inleds röstandet i USA, i natt rullar valresultaten in delstat för delstat. De första vallokalerna stänger vid midnatt svensk tid.