Studio ett Tisdag 6 november

Det amerikanska presidentvalet 2012

45 min

Vi sänder direkt från Washington


Båda våra timmar sänds direkt från vår USA-korrespondent Ginna Lindbergs kök i Washington med anledning av att det amerikanska presidentvalet avgörs i natt. Våra programledare Helena Groll och Lasse Johansson finns på plats tillsammans med Ginna Lindberg som har ett stort antal kunniga gäster på besök och som ger sina olika perspektiv och vidgar diskussionen kring det amerikanska presidentvalet.

Var avgörs valet? Hör ett samtal om de viktiga svängstaterna, de stater där väljarna växlar mellan att rösta på demokraterna och republikanerna mellan mandatperioderna, med gästerna Hans Bergström, republikan och Karin Lanning, demokrat. Hur påverkas valet och vilken betydelse har dessa stater?
Hör en analys över hur valkampanjerna, som främst varit attacker på motståndaren, har utformats och vilken effekt de får, i ett samtal med gästerna Erik Lakomaa, republikan och PR-konsult och Elisabeth Walentin, demokrat och PR-konsult som arbetat med Obama-kampanjen.
Ginna Lindberg reder ut hur de hårt kritiserade nya vallagarna påverkar valet? De har anklagas för att de exkluderar en alltför stor andel av befolkningen.
Varför behöver en demokrati som USA valövervakas? Hör Kent Härstedt (S), internationell valövervakare som finns på plats för OSSEs (Organistaionen för säkerhet och samarbete i Europa) räkning. 16-timmen

Vad skiljer förra valets Republikanska presidentkandidat John McCain från Mitt Romney? Reportage av Ekots reporter Agneta Furik. Och hur har det Republikanska partiet förändrats? Hör ett samtal med journalisten Martin Gelin och debattören Roland Poirer Martinsson.
Från valvakorna hör du Sveriges Radios politiska reporter Inger Arenander på plats i Chicago på Demokraternas valvaka där också president Barack Obama befinner sig. Och på Republikanernas valvaka i Boston, där Mitt Romney följer valet, finns Ekots reporter Agneta Furvik.
Vad har Obama åstadkommit under sin tid som president - hur bra eller dåligt har han levt upp till förväntningarna? Hör om den amerikanska ekonomins betydelse för valutgången. Två reportage av Inger Arenander. 17-timmen