Röstningen pågår för fullt

President Obama gör just nu ett överraskningsbesök på det lokala kampanjkontoret i Hyde Park i Chicago. Han möts av stående applåder och kramar från kampanjarbetarna. Efter att ha hälsat på alla ber han dem att sätta sig, lånar en telefon och ringer ett kampanjsamtal. Personen i andra änden tror först inte på att det är presidenten själv som ringer.

Samtidigt landar Mitt Romney i ett soligt Cleveland i Ohio, där han ska hålla ett sista kampanjmöte.

I dag väljer USA president och samtidigt hålls val till den amerikanska kongressen. Nu har vallokalerna öppnat i USA och timmarna efter midnatt kan resultat komma som blir avgörande för valet. Allt tyder på en jämn kamp mellan presidentkandidaterna Barack Obama och Mitt Romney.

I den avgörande vågmästarstaten Ohio ringlar köerna långa till vallokalerna, rapporterar CNN.

Men i demokratiska Illinois, som sett ett historiskt stort förhandsröstande, var det lugnare. En av de medborgare som förhandsröstade — redan för tolv dagar sedan — är Barack Obama.

Vallokalerna i presidentens hemstad stänger klockan 2 i natt, svensk tid.

– Ordning och reda, vi kommer att få det här gjort i tid, sade en av de domare som övervakade röstandet i valdistrikt 23.

Eftersom valet i år är så jämnt är det svårt att säga exakt när vi får veta vem som valts till USA:s president.

Klockan 04.00 på morgonen svensk tid stänger den sista vågmästardelstaten Nevada sina vallokaler, men redan vid 01.00 svensk tid kan det komma resultat från viktiga delstater som blir avgörande för valet, däribland den stora vågmästarstaten Florida.

Nyhetsankaret på radiostationen WNEW, Chas Herny, säger till Ekot att sammanräkningen kan gå riktigt snabbt, men beroende på alla olika regler i delstaterna kan det dra ut på tiden.

– Ett värsta scenario skulle vara att det tar en hel dag eller två, och ingen vill ha det efter en sådan här lång och utdragen valkampanj.

Något som brukar indikera hur valresultatet blir är så kallade exit polls, vallokalsundersökningar. De siffrorna släpps innan alla röster är räknade, och eftersom USA har olika tidszoner inom landet, kommer vissa vallokalsundersökningar komma samtidigt i vissa delstater som räknade röster i andra delstater.

Eftersom folket inte formellt röstar på någon presidentkandidat, utan på elektorer, ett slags ombud, så räcker det inte med att få flest väljarröster för att vinna presidentvalet i USA. Man måste vinna i delstaterna, vilket i teorin kan leda till att en kandidat som fått minst väljarröster ändå koras till president. Det är ovanligt, men hände senast år 2000, då George Bush vann presidenttiteln, trots att Al Gore fick fler röster i landet som helhet.

Det valet kunde avgöras först efter en dryg månad, och kom att handla om elektorsrösterna från det jämna valet i Florida. Till slut avgjordes presidentvalet då amerikanska Högsta domstolen förklarade den första rösträkningen som slutgiltig.

I förra valet 2008 stod det ganska snart klart att Obama hade vunnit, och det med en jordskredsseger, då det under valkvällen visade sig att han tagit hem segern i flera viktiga delstater, inte minst i de jämna vågmästarstaterna Ohio, Pennsylvania och Florida.

Årets val, som av allt att döma verkar bli väldigt jämnt, kan avgöras av resultatet i vågmästarstaterna, som bland annat är Florida, Virginia, Ohio, Nevada, Iowa och Colorado, som har sammanlagt 81 elektorsröster. 

Läs mer: Så väljs en amerikansk president

Reportrar: Anton Borgström, Julia Milder, Ekot / TT