Flera anhållna för grova ekobrott i Södertälje

Flera personer i Södertälje har anhållits misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet, uppger polisen. Enligt Södertälje tingsrätt rör det sig om tio personer som misstänks för grovt bedrägeri.

Enligt Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, ska de ha gripits under förmiddagen. Flera husrannsakningar har också gjorts.

Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje bekräftar för Ekot att gripandena är en del av den stora insats som pågår mot organiserad brottslighet i Södertälje.

Enligt handlingar från Södertälje tingsrätt har tio personer anhållits misstänkta för grovt bedrägeri. Fem av dem anhölls i sin frånvaro redan den 2 november. De greps i dag på morgonen.

Enskilda gripanden om ekonomisk brottslighet i Södertälje har gjorts förut, men det här är första gången polisen hämtar in ett större antal. Men det är bara ett i raden av flera pågående ärenden.

– Vi har 36 rullande ärenden just nu, säger Gunnar Appelgren, som inte vill bekräfta hur många som har anhållits.

De flesta av ärendena är så kallade underrättelseärenden, men även ett tiotal förundersökningar är i gång.

Totalt rör det sig om det 40-tal personer. Flera har, enligt polisen, koppling till det påstådda Södertäljenätverket.

Arton män från det kriminella nätverket har åtalats misstänkta för en rad grova brott, bland annat tre mord. Rättegången, som tas om på grund av jäv, inleds på torsdag.

TT/Ekot