Svenskarna köper billiga blöjor i Norge

1:30 min

Många svenskar letar sig över till den norska sidan för att handla bland annat billiga blöjor. Kjell Nesset driver en dagligvarubutik i Örje. Under flera år har svenskarna kommit hit för att köpa billiga blöjor.

– I helgen har det varit många svenskar som har varit här och köpt bland annat blöjor. Det är därför som en del av blöjhyllorna gapar tomma, säger Kjell Nesset.

Blöjor är billiga i Norge på grund av priskrig mellan de olika dagligvarukedjorna. Många gånger så drivs kampanjerna så hårt att handlarna tappar i vinst på produkten.

– Men vi hoppas ju naturligtvis att alla handlar fler saker än bara blöjor, säger Kjell Nesset.

Under lång tid har norrmän och svenskar åkt över gränsen för att handla billiga saker hos varandra. Stora köpcenter växer upp på den svenska sidan dit norrmännen vallfärdar just nu för att handla billig mat och sprit. Men nu letar sig alltså svenskarna över till Norge för att handla billigt.

Ett paket blöjor för nyfödda kostar till exempel drygt 10 norska kronor. Andra billiga saker är spolarvätska, gasol, fisk, räkor och bröd som svenskarna hamstrar, på sina shoppingturer. Limpor från sex norska kronor och fem kilo räkor för 170 norska kronor är några prisexempel. Och precis vid gränsen kan man fylla sin gasolflaska för 169 norska kronor.

Men åker man bil över gränsen så måste man komma ihåg att man inte får ta med sig varor för mer än 3000 kronor, annars kan man åka på att betala tull och skatt på hela sin köpesumma. Det kan man läsa på tullverkets hemsida.

Handlarna själva har satt gränser på hur mycket bjöjor kunderna får handla per gång.

– Fyra blöjpaket är maxgränsen per kund, säger Kjell Nesset.