"Anna & Berta" på Västerbottensteatern

2:02 min

Sverige har fått en ny musikal - en annorlunda konstmusikal. Det är Västerbottensteatern i Skellefteå som nyligen haft premiär på föreställningen "Anna och Berta". Den handlar om Anna Nordlander och Berta Hansson, två kvinnliga konstnärer i Västerbotten. Kerstin Berggren har sett föreställningen som skrivits och regisserats av Agneta Ehlers Jarleman och med musik av Gunnar Edander.

Vi befinner oss i taket på Sixtinska kapellet i Rom, två änglar flyger  runt på scenen. Änglarna bestämmer sig för att bli konstnärer. Målarrockar på. Här ska målas!

Anna Nordlander  från Skellefteå  kom som en av de allra första kvinnorna i  Sverige  in på Konstakademin 1866. Därifrån fortsatte hon sina studier i Bryssel och Paris.

Berta Hansson var en ung skollärarinna i Fredrika som  sjuttio år senare skapade sina finstämda målningar av  skolbarn, innan hon så småningom blev upptäckt och kunde arbeta som konstnär på heltid fram till sin död 1994..

I den här musikalen ätas Annas och Bertas livsöden och skaparvilja ihop  på ett oväntat sätt.

På scenen sjunger och agerar  Margareta Niss, Bodil Carr Granlid och Pia Karin-Hellsing,  med stor skicklighet och precision. Med vemod  och  humor lyfter de  fram Annas och Bertas strävan efter ett konstnärsliv. Och här  handlar det om kvinnokraft- i motvind som vanligt. Det är drastiskt, roligt och allvarligt.

Manusförfattaren och regissören Agneta Elers Jarleman  och kompositören Gunnar Edander har  skapat en verklig liten teaterpärla.

I Gunnar Edanders musik kan jag emellanåt spåra  ekot av klassikern "Jösses flickor" och det känns onekligen som om Anna och Berta kan bli  en ny klassiker.