Barack Obama: "Vi har mer jobb att göra"

19 min

Barack Obama sitter kvar som USA:s president, det stod klart tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid. Obama tackade sin familj, sina anhängare och vicepresidenten i sitt första framträdande efter att valresultatet stod klart - och sträckte ut en hand till utmanaren och förloraren Mitt Romney.

Till Stevie Wonders låt Signed, Sealed, Delivered - en av Barack Obamas kampanjlåtar - skanderade publiken "Fyra år till" medan presidenten äntrade scenen.

– Mer än 200 år efter att en före detta koloni vann beslutsrätten om sitt eget öde, fortsätter uppgiften att göra landet bättre. Den fortsätter tack vare er, säger Obama.

Obama fortsatte med att tala om vikten av att hålla samman: "Vi är en amerikansk familj och vi stiger och faller tillsammans som en nation."

– Jag vill tacka alla amerikaner som deltog i valet, vare sig om du höll i en Obama-skylt eller en Romney-skylt, så gjorde du din röst hörd.

Barack Obama fortsatte med att tacka Joe Biden – ”Den bästa vicepresidenten man kan få”.

– Och jag skulle inte vara den mannen jag är i dag utan den kvinnan som jag gifte mig med för 20 år sedan. Michelle, jag har aldrig älskat dig mer, jag har aldrig varit stoltare över att se på när resten av landet blivit kära i dig också, som nationens first lady, säger Obama.

Han fortsatte med att tacka sina döttrar, och tillade:

– Jag är så stolt över er, men en hund får nog räcka.

Vi tror på ett generöst USA, ett medkännande och tolerant USA, säger Obama: Alla barn ska ha samma möjligheter.

Obama sträckte även ut en hand till utmanaren Mitt Romney och sade sig se fram emot att tala om USA:s framtid med honom.

-- Jag ser fram emot att jobba med ledare från båda partierna, för att möta utmananingarna som vi bara kan lösa tillsammans. Vi har mer jobb att göra.

Han tackade sina anhängare och alla de som deltagit i valkampanjen:

– Ni är de bästa någonsin. Tack för att ni trodde hela vägen, ni lyfte mig. Tack för allt fantastiskt arbete.

– Jag har aldrig varit mer hoppfull om framtiden, om USA. Jag ber er hålla kvar det hoppet, avslutade Obama sitt tal.