Barack Obama kvar som president fyra år till

19 min

Barack Obama sitter kvar som president i fyra år till. Det stod klart efter att han vunnit den viktiga delstaten Ohio. Beskedet kom strax efter 05 på onsdagsmorgonen.

Obama blev därmed den andra demokrat som lyckats bli omvald på posten sedan andra världskriget. Det har bara Bill Clinton lyckats med tidigare.

Till Stevie Wonders låt Signed, Sealed, Delivered - en av Barack Obamas kampanjlåtar - skanderade publiken "Fyra år till" medan presidenten tillsammans med sin familj äntrade scenen på Demokraternas valvaka i Chicago.

– Jag vill tacka alla amerikaner som deltog i valet, vare sig om du höll i en Obama-skylt eller en Romney-skylt, så gjorde du din röst hörd, sa presidenten i sitt segertal, som innehöll få sakpolitiska utspel, men många berömmande ord till kampanjarbetare, familjen och vicepresidenten.

Obama sträckte även ut en hand till utmanaren Mitt Romney och sade sig se fram emot att tala om USA:s framtid med honom.

– Jag ser fram emot att jobba med ledare från båda partierna, för att möta utmaningarna som vi bara kan lösa tillsammans. Vi har mer jobb att göra.

Den republikanske utmanaren Mitt Romney erkände sig besegrad knappt ett par timmar efter att beskedet om Obamas seger hade kommit. I ett tal från den republikanska valvakan utanför Boston tackade Romney alla sina anhängare, och skickade ett grattis till Obama:

– Jag har precis ringt Obama och gratulerat honom till segern, och jag hoppas att presidenten kommer att lyckas med att leda vår nation.

Spänningen steg under valnatten och ställningarna såg länge väldigt jämna ut. Obama kammade hem nyckelstat efter nyckelstat: New Hampshire, Pennsylvania och Wisconsin, medan Mitt Romney vann vågmästarstaten North Carolina.

Länge under natten och morgonen handlade diskussionen om den viktiga delstaten Florida. Skulle någon av kandidaterna vinna den delstaten, skulle han ta hem hela segern, hette det. Men kvart över fem på morgonen kom alltså beskedet att Obama hade kammat hem segern i Ohio, den delstat som varit historiskt viktig för att vinna ett presidentval. Efter det var saken avgjord: Obama sitter kvar som USA:s president i fyra år till.

I Florida däremot var rösterna ännu inte färdigräknaden strax innan nio på morgonen, men Obama ser ut att ta hem vinsten även i den delstaten.

– Här sitter vi nu med status quo, säger USA-korrespondent Ginna Lindberg, och syftar på att Obama sitter kvar som president, Republikanerna behåller kontrollen i representanthuset och Demokraterna behåller kontrollen i senaten, alltså samma ställningar som innan valet.