Reinfeldt och Lövfen gratulerar Barack Obama

3:22 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt har under natten följt nattens rösräkning i USA. Han säger att han glädjer sig över segern, men lyfter samtidigt fram den stora utmaning USA har när det gäller ekonomin.

– Jag får gratulera honom till en stor bedrift. Jag tycker att han har fört en inkluderande kampanj och valrörelse och sitt sätt att adressera det amerikanska folket. Jag tror att det har spelat roll, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det är en viktig bedrift att demokraterna behåller majoriteten i senaten, även om han i övrigt kommer att fortsätta med den här delade kongressen där representanthuset har en republikansk majoritet under de kommande två åren.

Hur har hans första mandatperiod varit?

– Jag vet inte om jag har sett någon väljas med den typ av förväntningar som Barack Obama gjorde 2008. Nu har han fått mer mänskliga proportioner. Han valde att lägga den politiska energin på sjukförsäkringen. Det har han haft stora problem med och har kritiserats för, men trots allt fått på plats.

– Samtidigt halvvägs i sin presidentperiod skiftade majoriteten till republikaner i representanthuset och efter det har han haft omfattande budgetproblem, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur tyckte du han drev sin valrörelse? Du har ju sagt att du beundrar politiker som vinner omval, är det en beundran för Obama nu?

– Ja, det är klart att det är.

Även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfving uttrycker glädje över valresultatet.

– Det är Barack Obamas andra period och det finns nu andra möjligheter för honom att agera när han inte ska upp till omval nästa period, säger Stefan Löfven.

– Nu måste Obama se till att restaurera ekonomin, fortsätta jobba för fler sysselsättningstillfällen och inte minst det internationella jobbet är viktigt.

Vad är hans största utmaningar?

– Budgetunderskottet och statsskulden är ju enorm. Han är på rätt väg med ekonomin och sysselsättningen. Israel och Palestina, Syrien och Iran är andra utmaningar.

Är det här bra för Sverige?

– Jag tror att Obama är den av presidentkandidaterna som kan leverera just det här med förbättrad ekonomi och sysselsättning. Det är fortfarande världens största ekonomi, så det har betydelse för Europa och världen och därmed Sverige, säger Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löven.