Ericsson: "I dag fokuserar vi på Sverige"

1:09 min

Telekombolaget Ericsson säger upp 1 550 antällda i Sverige. Personal i nio svenska städer påverkas av neddragningarna. För en stund sedan höll Ericsson en presskonferens där bolagets personalchef i Sverige deltog.

Enligt Ericssons personalchef i Sverige, Tomas Qvist, måste företagets lönsamhet förbättras. Det sa han under eftermiddagens presskonferens.

– För att vi ska kunna fortsätta investera måste vi fokusera på våra kostnader. Ibland handlar man i situationer där personalneddragningar är oundvikliga, säger Tomas Qvist.

– I dag fokuserar vi på Sverige. Vi tittar hela tiden över våra kostnader, hur vi arbetar. Vi tittar över den här globalt hela tiden, säger Tomas Qvist.

– Det är alltid tråkigt att gå ut med sådana här besked.

Besparingen gäller alla personalkategorier som blir drabbade av detta meddelande enligt Ericssons personalchef i Sverige.

– Vi vill fortfarande vara ledande i vår teknik, för att vi ska kunna klara det måste vi fokusera på de besparingar som vi gör i dag. Det är för att fortfarande vara konkurrenskraftiga, säger Tomas Qvist.

– Vi är, som vi rapporterade i vår kvartalsrapport, inte nöjda med vår verksamhet. För att vara ledande i teknologin, fortsätter han.

– Vi kommer inte att flytta produktionen till lågkostnadsländer. Det är ingen flytt av produktion till något annat land, säger Tomas Qvist.

Sverige kommer alltid vara vår bas i Ericssons framtida utveckling och det kommer vi att fortsätta ha, konstaterar Tomas Qvist.

– Ericsson är i ledning när det gäller vår teknologi och när det gäller service. För att vi ska kunna fortsätta vara i vår position så måste vi kontinuerligt titta över våra kostnader.

Men ni gjorde flera miljarder kronor i vinst i det tredje kvartalet, varför är det ändå så viktigt att dra ned på kostnaderna?

– Vi är inte nöjda med vår lönsamhet.

Totalt är det alltså 1 550 personer som kommer att sägas upp i Sverige. Av dessa finns cirka 1 000 i Stockholm.

Övriga städer som drabbas är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping, Luleå, Lund och Malmö.

Nu inleds förhandlingar med fackförbunden och Ericssons mål är att kunna lämna besked senast i mars nästa år om vilka av företagets nästan 18 000 anställda i Sverige som kommer att bli av med jobben.