Övertygande seger av Obama

5:34 min

Obamas seger visar på ett tydligt förtroende från väljarkåren, kommenterar Ekots korrespondent Ginna Lindberg i Washington. Och efter Romneys nederlag måste nu Republikanerna ta itu med splittringen inom partiet. I delstaten Florida är valresultatet ännu inte klart.

Valförrättarna har avbrutit rösträkningen för natten.

När omkring 98 procent av rösterna hade räknats låg Obama på 49,85 procent och Romney på 49,25 procent - mycket jämnt alltså.

Hur ska man beskriva Barack Obamas seger, Ginna Lindberg?

– Det här är en övertygande seger av Barack Obama och ett starkt mandat för ytterligare fyra år i Vita huset, han vann alltså både när det gäller antal väljarröster på det stora hela i USA och när det gäller elektorsröster som ju är det som avgör valet, och där fick han en mycket stark seger just nu. De har inte räknat klart än men 303 elektorsröster är han uppe i, det krävs 270 för att vinna ett amerikanskt val så att det här blev inte något särskilt jämnt presidentval sett till elektorer, det här är en stabil seger och ett tydligt förtroende från den amerikanska väljarkåren.

Vad var egentligen nyckeln till segern över Romney?

– Obama hade en stark slutspurt nu de sista veckorna före valet rent kampanjmässigt, och han kan ha blivit hjälpt på traven av hur han hanterade krisen efter ovädret Sandy och effekterna av det. Han vann också på grund av att han appellerar till vissa väljargrupper på ett helt annat sätt än vad Mitt Romney gör, när det gäller unga väljare till exempel och när det gäller latinoväljare så har Obama ett enormt försprång före Romney och det märks också i de här vallokalsundersökningarna som har gjorts under natten här i USA.

– Men jag tror också att han vann på den stora valfrågan i USA i detta val; nämligen ekonomin. Trots allt, USA har ju som vi vet långt kvar till full ekonomisk återhämtning och stora problem att tampas med. Men det senaste halvåret har det kommit tecken på att en ljusning i ekonomin är på väg, arbetslösheten har sjunkit något, det skapas fler nya jobb, husmarknaden börjar hämta sig något och uppenbarligen är de här tecknen tillräckliga för att en majoritet av amerikanerna ska tro på Obamas budskap och hans huvudbudskap den här valrörelsen har varit: Vi är på rätt kurs, vi är inte framme än, vi har många problem kvar men vi är inne på rätt spår.

Var det just detta eller finns det ytterligare förklaringar till att Mitt Romney förlorade?

– Det finns säkert fler förklaringar till att Romney förlorade och det kommer nu att bli en självanalys, en självkritisk period för det Republikanska partiet. Republikanerna slickar såren i kväll och det var en hes, trött och blek Romney som framträdde i Boston i kväll, det här är naturligtvis en tuff förlust för honom som har kampanjat i princip i åtta år. Han ställde ju upp i primärvalen även förra omgången. Han kritiseras nu från höger i partiet och redan nu i kväll får han kritik för att han inte varit tillräckligt pålitligt konservativ, han kritiseras av mittenväljarna i partiet för det motsatta; att han varit för långt ut till höger framförallt under primärvalsrörelsen när han tvingades längre och längre ut till höger av Teapartyrörelsen och andra konservativa grupper.

– Det här speglar splittringen i det Republikanska partiet och det här blir något som man måste ta itu med på grund av den här förlusten. Men jag ska betona också att det är inte ett totalt republikanskt nederlag här i kväll. Mitt Romney förlorade, han blir inte president, men Republikanerna behåller makten i representanthuset, i den ena kammaren där så att det jublar Republikanerna över i kväll.

Det har alltså varit viktiga val till kongressen också, om man ser till det politiska landskapet, har det ändrats?

– Ironiskt nog egentligen inte. Det är samma läge i dag som i går i Washington. Barack Obama sitter kvar i Vita huset och kongressen ser ungefär ut som den har gjort tidigare, det vill säga Republikanerna behåller Representanthuset, medan Demokraterna behåller en liten men ändock majoritet i Senaten. Så det som kommer att hända nu är att Obama förmodligen gör några små ommöbleringar i administrationen, så brukar det vara när en president blir omvald. Det talas ju bland annat om att Hillary Clinton kanske vill sluta som utrikesminister, men annars ser det rent politiskt väldigt likt ut.

Ekot