Bordellhärvan – en svensk politisk skandal

4:05 min

Nu är det premiär för den svenska filmen Call girl som bygger på den s k bordellhärvan som utspelade sig i 1970-talets Sverige. Den f d justitieministern Lennart Geijer var en av politikerna som pekades ut som sexköpare. 

Rikspolischefen Carl Persson gav 1976 en hemligstämplad promemoria till dåvarande statsminister Olof Palme innehållande en lista med namn på personer i samhällets toppskikt. Den var detta PM som journalisten Peter Bratt hänvisade till när han kom med avslöjandet i Dagens Nyheter i november 1977. Då briserade nyheten om att företagsledare och högt uppsatta politiker skulle ha köpt sex av prostituerade genom bordellmamman Doris Hopp.

Den då f d justitieminstern Lennart Geijer beskylldes i Dagens Nyheter att vara en av sexköparna. Han kunde därmed ses som en säkerhetsrisk, eftersom några av de prostituerade även hade KGB-agenter från hemlandet Polen som kunder.

Peter Bratt kunde dock inte visa upp något konkret och DN tvingades snart gå ut med en dementi och be Geijer om ursäkt.

Här intervjuas Lennart Geijer den 22 november 1977 efter den snabbt genomförda uppgörelsen med DN. Det blev en delvis ironisk slutpunkt då skadeståndet från DN enligt Geijers vilja skulle gå till "journalister som vill förkovra sig i ämnet uppsökande journalistik."

 

11 maj 1978 bryter rikspolischefen Carl Persson tystnaden kring den hemliga promemorian. I samlade inslag från sändningarna i Ekot under samma dag bemöter bl a Carl Persson den hårda kritiken från Torbjörn Fälldin och Olof Palme.

                 

1978 kom krimonologen Leif GW Perssons bok Grisfesten, som var inspirerad av bordellhärvan, men han hävdade bestämt att det inte var någon nyckelroman. Här intervjuas Persson, som vid denhär tiden arbetade för rikspolischefen, i Ekot i samband med boksläppet.

Vem ljög och kommer sanningen någonsin fram? 2004 kom boken Makten Männen Mörkläggningen, där ett flertal politiker och företagsledare åter pekas ut som kunder på Doris Hopps bordell. I programmet intervjuas bl a bokens författare Deanne Raucher och journalisten Peter Bratt.


2008 krävde några av de då minderåriga flickorna skadestånd från staten, men preskripstionstiden för ärendet gjorde att de nekades ersättning. I P4 Extra intervjuas bl a en av kvinnorna, Eva Bengtsson och justitiekanslern Göran Lambertz.