Afghanska kvinnor saknar fortfarande rättigheter

2:03 min

Trots att FN och Sverige länge arbetat med att förbättra kvinnors situation har mycket lite gjorts för att stärka deras rättigheter. Det säger Svenska Afghanistankommittén i en rapport som presenteras på fredag.

– Det största problemet är säkerhet, fattigdomen och att det inte finns möjlighet till skolor. Inga möjligheter till att skolorna byggs eller att ingen kan ge säkerhet åt så att de kan skicka dit sina barn, sina döttrar. Så att de är i säkerhet, så de kan utbilda sig, säger Nasrat Khalil, som är född i Afghanistan, men kom till Sverige 1996.

Även om mycket har hänt i Afghanistan, fler flickor går i skolan, fler kvinnor kan läsa, så är de fortfarande långt ifrån att ha samma rättigheter som männen i samhället. För att få kvinnor mer delaktiga och öka deras säkerhet krävs tydliga insatser från Sveriges regering. Det säger Svenska Afghanistankommittén, tillsammans med organisationerna Kvinna till Kvinna och Operation 1325, i en rapport som presenteras i morgon.

Främst handlar det om en specifik handlingsplan för Afghanistan och inte som i dag, en global plan. Det kan också handla om hårdare villkor för att få bistånd. Men det kommer att ta tid säger Johanna Fogelström, Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén.

– Det finns inga lätta lösningar i Afghanistan. Det här kommer att kräva tid, tålamod och en otroligt förståelse. För hur arbetar vi i ett land som är kulturellt så olikt vårt eget. Så att det inte ses som ett påbud utan det här är en process som kan ägas av afghanerna själva. För det är det enda sättet det kommer att lyckas.

Nasrat Khalil hälsade på släktingar och vänner i Afghanistan i november förra året. Hon säger att det är stora skillnader mellan städerna och landsbyggden. Kvinnorna i städerna har helt andra möjligheter att utbilda sig och arbeta. Men på landsbygden är det fattigt och långt till närmsta sjukhus. Hon säger också att biståndspengarna inte alltid kommer dit de behövs, att de som verkligen behöver hjälp inte får den. Men trots det är hon hoppfull inför framtiden. 

– Är det rätt politik, så tror jag att alla de pengar som Afghanistan får från FN och andra organisationer. Når de fram så tror jag att det kan se väldigt vackert och bra ut. Om folk verkligen anstränger sig.