Börsen besviken över Obamas seger

1:19 min

New York-börsen sjönk kraftigt i dag, dagen efter att Barack Obama omvalts som amerikansk president. Men nergången berodde inte så mycket på resultatet av presidentvalet som på nya dystra rapporter från Europa.

Det var uttalanden från Europeiska Centralbanken om att eurozonen kommer att fortsätta att vara svag och rapporter om att Tysklands ekonomi också börjat drabbas som var den främsta orsaken till att New York-börsen sjönk.

Att Obama sitter kvar spelar nog i sammanhanget mindre roll.

– Valet är över, ingenting har förändrats, säger en investerare till nyhetsbyrån Reuters, vilket speglar stämningen.

Wall Street hade det här året önskat att den tidigare riskkapitalisten Mitt Romney skulle ha vunnit. Hade det skett hade vi säkert sett någon form av börsrally i dag, inte minst för bank- och energiaktier eftersom Romney ville ha avregleringar i de sektorerna.

Nu blev det i stället Obama som vann så på det hela taget kan man förvänta sig mer av samma redan kända politik, något som börsen redan diskonterat.

Positivt är i varje fall att den närmaste politiska osäkerheten är borta.

Det som framöver säkert kommer att styra det ekonomiska humöret i USA är hur politikerna hanterar problemet med den hotande ekonomiska ättestupan vid årsskiftet, fiscal cliff som hotar kasta USA rätt ner i recession igen.

I sitt segertal i går sa Obama att han vill kompromissa med republikanerna för att hitta lösningar.