Efter segern – nu manar Obama till försoning

1:40 min

USA:s omvalde president Barack Obama uppmanade i dag partiföreträdare i den splittrade amerikanska kongressen att lägga de politiska låsningarna åt sidan för att kunna lösa de stora politiska och ekonomiska utmaningar som Washington nu måste hantera.

Redan under segertalet i natt talade Barack Obama om att han ser fram emot att sitta ned med ledare för båda partierna.

Det kan behövas. USA har en skenande statskuld på svindlande 16 400 miljarder dollar, hög arbetslöshet och nu budgetförhandlingar. Obama har också utlovat en immigrationsreform och förbättringar i utbildningssystemet.

Det är rejäla utmaningar som blir svåra att genomföra om inte de politiska låsningarna i Washington kan överbryggas.

Efter valet i går består den politiska splittringen i kongressen. Den ena kammaren, representanthuset fortsätter att domineras av republikanerna, medan demokraterna behåller en knapp majoritet i den andra kammaren, senaten.

Och med valet avklarat  hamnade fokus genast på den kanske allra mest brännande frågan – hur det som kallas ”the fiscal cliff”, den finansiella avgrunden, ska hanteras.

Det handlar om en rad mycket omfattande skattesänkningar som automatiskt upphör vid nyår, om inte politikerna enas om annat.

Misslyckas de så höjs en rad skatter och en rad budgetnedskärningar slår igenom.

Dessa är så omfattande, varnar ekonomer,  att det skulle kunna leda till rejält minskad tillväxt i USA, vilket  kan få  följdverkningar globalt, något bland andra internationella valutafondens chef Christine Lagarde uttryckt oro för.

New York-börsen sjönk i dag , dagen efter att Barack Obama omvalts som president, men analytiker sa att det främst var signaler om fortsatt svag ekonomisk utvekling i Europa som låg bakom nedgången.