Huvudlöss blir allt vanligare i Sverige

1:33 min

Under början av 2000-talet hade vi lössen under kontroll, men sedan i fjol ökar de igen. Det visar studier som Smittskyddsinstitutet har gjort.

– Varför det satt igång just nu har vi ingen aning om. Dels kan det vara att vi inte är så bra på att kamma våra barn. Bästa sättet att hitta löss är att kamma barnen med luskam. Och sen när man har hittat levande löss ska man behandla med lusmedel, säger Johan Lindh, är parasitolog på Smittskyddsinstitutet.

De allt större barngrupperna i skolan och att nästan alla skolbarn går på fritids i kombination med att dagens föräldrar aldrig har haft löss själva, så de vet inte vad de ska leta efter kan bidra till att lössen sprider sig, tror Johan Lindh.

När dagens föräldrar växte upp, på 1960-, 70- och 80-talen, var det ganska ovanligt med huvudlöss. Sedan dess har de ökat, först en sväng på 1990-talet och sen från och med i fjol, 2011, ökar det igen.

Men vad spelar det för roll om lössen sprider sig?
– Rent smittskyddsmässig spelar det inte så stor roll. Det är ingen i Sverige som har dött av huvudlöss. Inget sjukdom som man måste in på sjukhus för att behandla. Det värsta som kan hända är att det kliar så himla mycket att man får sår i huvudet och kan få bakteriella infektioner, men det är väldigt ovanligt, säger Johan Lindh.

Kroppslöss och huvudlöss är inte samma djur. Kroppslusen är nästan helt utrotad i och med de politiska satsningar som gjordes under förra seklet, när många familjer fick bättre bostäder och bättre tvättmöjligheter. Huvudlusen har däremot inget att göra med renlighet, säger Johan Lindh.

– Huvudlöss har ingenting att göra med hygien, med social standard eller hur mycket man tjänar i månaden eller något liknande, säger Johan Lindh, parasitolog på Smittskyddsinstitutet.