Äldrevård

PRO om nya matlådor till äldre i Skövde: "Det är oacceptabelt"

9:30 min

Äldre personer med hemvård i Skövde kommun kommer nu att få sin mat veckovis, mat som har transporterats 24 mil och sedan ska värmas av de gamla. PRO tycker att detta är ett svek mot de äldre.

Företaget Matfabriken från Sala vann upphandlingen om maten till äldre med hemvård i Skövde kommun. Det innebär att matlådorna kommer att köras 24 mil innan de handlar på matbordet hos de äldre, som får mat i platslådor för en vecka i taget.

Flera pensionärsorganisationer har protesterat, bland dem PRO.

– De gamla är ju en utsatt grupp. De har samma rätt att kräva kvalitet på maten som alla andra , säger Bengt Sjökvist, ordförande för PRO i Skövde.

Det handlar om mat till 70 personer till att börja med.

"Lyckades inte få rätt temperatur"
PRO har kontaktat en konsult som har provat maten.

– Han stod med en termometer för att få rätt temperatur på maten, men han lyckades inte. När inte en expert lyckas, hur kan man då räkna med att ensamma människor som behöver stöd ska klara det?

Systemet med lagad mat som fryses ner och transporteras, cook´n chill, är omdiskuterat. Flera kommuner i Skaraborg har provat konceptet men lämnat det.

– Vissa matskribenter anser att metoden rentav är farlig. När maten är uppvärmd måste den ätas inom 15 minuter annars kan man bli förgiftad, säger Bengt Sjökvist.

"Vi kommer inte att ge oss"
Enligt Skaraborgs Allehanda var två företag från Skaraborg med om upphandlingen, men Matfabriken var billligast och fick ett halvårs provkontakt med kommunen.

– Vi kommer inte att ge oss inom pensionärsorganisationerna. Vi ska driva det här till sin spets. Det är oacceptabelt. Att försämra matkvaliten för äldre människor- det är obegripligt, säger Bengt Sjökvist.

Pernilla Wadebäck
Camilla Milton
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se