
Alexander Högberg, scentekniker
”Jag blir sällan star-struck” säger Alexander Högberg, scentekniker på Sveriges Radio.
Vad gör du på Sveriges Radio?
Jag är arbetsledare för scenteknikerna i radiohuset i Stockholm. Det är vi scentekniker som ordnar med det praktiska på scenerna här i huset. Det kan vara vid konferenser, med också vid konserter och skivinspelningar, eller inspelningar för radio och tv. Det är vi om kopplar ihop allting tekniskt så att till exempel ljus och ljud funkar ihop och att alla mikrofoner och instrument finns där de ska vara.
Beskriv en vanlig dag på jobbet!
På fredagarna har vi live-konserter här, som direktsänds i P4. Då ordnar jag med ljuset på scenen, med mikrofoner och ser till att alla sladdar sitter där de ska. Det är också jag som håller koll på när artisterna ska in och ut på scenen. I direktsändning är det viktigt att man har koll på klockan. Det kan vara många bokningar att hålla reda på, det blir mycket planering. Ibland är jag på turné också, nu har jag precis kommit tillbaka från en resa med Sveriges Radios symfoniorkester.
Hur fick du ditt jobb?
Jag har alltid varit intresserad av musik och spelat i band. Då började jag hänga med dem som jobbade omkring scenen och fick klättra i ljusriggar och lära mig jobba med ljus och ljud och annat inom scenproduktion. När det blev ett ledigt vikariat på Sveriges Radio så sökte jag det och fick jobbet genom min erfarenhet.
Vad är det bästa med att jobba på Sveriges Radio?
Man kan vara fri inom sitt yrke här. Det finns utrymme att vara kreativ, komma med egna idéer och knåpa ihop lösningar. Ibland hyr vi ut studiolokalerna till artister som ska repetera eller spela in, det är roligt att få jobba med många olika människor och produktioner.
Blir du någonsin ”starstruck” när du möter stora artister?
Nej, inte nu längre. De flesta är väldigt vanliga, artister som har hållit på länge är oftast trevligare än de yngre. Jag möter så många artister hela tiden, det funkar inte att jobba om man jagar upp sig för att det är en kändis i studion. Men när jag riggade scenen för Front 242 på ett annat ställe för ungefär tio år sedan så var det väldigt stort för mig.
Har du några råd till den som vill jobba som scentekniker?
Det är bra om man försöker lära sig mycket om olika delar av musikproduktion, till exempel både ljus, ljud och olika tekniska lösningar. Sen är det viktigt att kunna hugga i och jobba. Det finns flera bra utbildningar inom scenteknik, men det är inte ett måste att ha gått en sådan.
Vad gör du om fem år?
Jag trivs ju jättebra på mitt jobb och har inga planer på att byta. Men om jag ska orka i längden gäller det att hålla kroppen igång, gärna träna så att man orkar klättra och lyfta tungt.