Bosse Lindberg lever på fisket i Vänern

11 min

I den värmländska delen av Vänern finns det omkring 18 yrkesfiskare. En av dem är Bosse Lindberg i Kristinehamn som har varit yrkesfiskare i snart 25 år.

Bosse Lindberg börjar sin arbetsdag tidigt. Klockan halv sju på morgonen startar han båten vid bryggan på Hjälmarsnäs, strax utanför Kristinehamn.

Det är kyligt och fortfarande mörkt och med lanternan tänd åker vi genom Hjälmarssundet ut på Vänern.

På väg ut till näten passerar vi den lilla ö med sommarstuga där Bosse tillbringade sina barndomssomrar och där intresset för sjölivet föddes.

– Jag har varit väldigt sjöintresserad i hela mitt liv och jag är uppväxt här i skärgården.

Det var ingen i familjen som var yrkesfiskare men det var ett yrke som Bosse tidigt funderade på. Men först arbetade han några år som båtbyggare och han berättar att han själv byggt den 9x3 meter stora båten med hytt som vi färdas i.

Den här dagen är det siklöjefiske som gäller. Tre nät ska dras upp ur Vänern och i land ska honorna tömmas på den eftertraktade löjrommen.

Näten är utmärkta med flaggor. När vi närmar oss flockar sig fiskmåsarna kring båten för att snappa åt de fiskar som lossnar när näten dras upp i båten med hjälp av en maskin.

Det var i 30-årsåldern som Bosse började yrkesfiska och han minns starten i yrket som tuff. Då var hans barn små och det var inte alltid lätt att vara hemifrån i många timmar. Dessutom hade han inte så mycket erfarenhet av fiske.

Fisket i Vänern upplever Bosse har blivit bättre med åren.

– Men det är antagligen för att jag har lärt mig mycket under resans gång och har fått bättre redskap.

Bosse är 59 år och räknar med att fortsätta med yrkesfisket fram till pensionen.

– Sedan vill jag kanske resa lite mer. Det är ju rätt roligt har jag kommit på efter många år. Förr kunde jag inte släppa det jag har hemma.