BROMMA FLYGPLATS

MP dammar av frågan om bostäder på Bromma flygplats

1:44 min

Bostäder på Bromma flygplats. Den frågan vill Miljöpartiet göra aktuell igen. Men för att planerna ska bli verklighet krävs det nytt styre av både stadshus och regering.

– Swedavia har ett kontrakt till 2038 - men Swedavia är ett statligt bolag och då kan regeringen ge direktiv till bolaget att avtalet ska sägas upp, säger Daniel Hellden, miljöpartistiskt oppositionsråd.

Ni har ju försökt säga upp avtalet tidigare utan att lyckas?

– Ja men idag vet vi för det första att bostadsbristen i Stockholm är eskalerande.

Men det verkar som det är rätt många ”men” innan projektet kan genomföras?

– Länge har man pratat om att avtalet sätter käppar i hjulet för att använda Bromma, så man har inte behövt gå in och prata om den otroliga resurs som vi sitter på i Stockholm.

Att återigen föreslå bostäder på Bromma flygplats går aven att se som ett utspel inför valet 2014 - det här är något som partiet kommer att driva - och det kan vara intressant att se vilka som kan tänka sig att haka på.

– Alla partier är på jakt efter bostäder och här finns möjligheten, säger Daniel Hellden som även tror att fler partier kommer att ansluta.

Miljöpartiet har räknat på att området rymmer runt 50 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser.  Men Swedavia som driver flygplatsen har helt andra planer med ny terminal och modernare flygplats.

– Vi har ett regeringsuppdrag där vi ska driva och utveckla tio flygplatser, säger Klas Nilsson, presschef för Swedavia.

Men uppdraget om uppdraget ändras så får Swedavia anpassa sig till det.