ARBETSMARKNAD

Många väljer att jobba deltid

0:59 min

Av de som jobbar deltid inom vården vill mer än en fjärdedel jobba mer enligt fackförbundet Kommunal. Men det finns också många, särskilt kvinnor, som väljer att jobba mindre.

Varannan kommunanställd kvinna jobbar deltid. Det visar en sammanställning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort. Vansbro är en av de kommuner där flest kvinnor jobbar deltid.

Att jobba deltid innebär att både lönen, löneutvecklingen och pensionen blir lägre än för någon som jobbar heltid. Därför tycker fackförbundet Kommunal att det är allvarligt för jämställdheten att så många kvinnor jämfört med män jobbar deltid,


Lagstifta om rätt till heltid
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén vill lagstifta om rätt till heltid och även regeringen vill att fler kvinnor ska jobba mer. Men det går trögt med det ute i kommunerna och många som vill jobba heltid får inte det.

De yrken där det är vanligast med deltidsarbete är bland vårdbiträden, barnskötare eller undersköterskor och många av dem har dessutom oregelbundna arbetstider och timlön.

Men det är stor skillnad mellan kommunerna. I Gagnef, Leksand och Vansbro jobbar ungefär 68 procent av de kommunanställda kvinnorna deltid, medan det i Avesta och Ludvika är 41 procent.


Vill jobba deltid
Av de som jobbar deltid inom vården vill mer än en fjärdedel jobba mer enligt fackförbundet Kommunal. Men det finns också många, särskilt kvinnor, som väljer att jobba mindre.

På vårdboendet Smedjan i Falun jobbar Jeanette Nshime och Helene Palmqvist. De jobbar heltid men säger att jobbet egentligen är för stressigt. 

– Det är ganska bra att jobba heltid, men samtidigt är det tungt, säger Jeanette Nshime.

– Frågan är väl i stället om man skulle gå ner lite. Det skulle vara skönt att vara ledig lite mer när man är äldre, säger Helene Palmqvist.


"Orkar inte jobba länge"
I Falun håller kommunen på att införa rätt till heltid för alla. Det tycker Helene Palmqvist och Jeanette Nshime är bra. Själva har de alltid jobbat heltid, men om lönen skulle varit högre, då tror de att fler skulle jobba mindre.

– En del kanske behöver det också, om de har små barn och familj, att inte vara borta på heltid, säger Helene Palmqvist.

Det är betydligt fler kvinnor än män som jobbar deltid i Dalarna, och då särskilt inom vård och omsorg. Orsaken är att jobbet är tungt och att kvinnor ofta tar större ansvar för familjen och hemmet.

Har du funderat på att gå ner i tid?

– Inte nu, men i framtiden ja. Annars kan man gå i pension när man är 60. Man orkar inte jobba länge när man jobbar heltid. Det går inte, säger Jeanette Nshime.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se