Man anhållen för människorov på 9-åriga flickan

2:01 min

Den man som i morse hittades med den eftersökta nioåriga flickan i Göteborg har anhållits misstänkt för människorov.

Polisen vill inte gå in närmare på vem mannen är och hur han ställer sig till anklagelserna.

Den 9-åriga flickan mår efter omständigheterna bra, uppger polisen.

– Hon ska genomgå en läkarundersökning när det anses lämpligt att göra det, säger Peter Adlersson till P4 Göteborg.

Flickan försvann på väg till skolan i Örgryte i Göteborg på torsdagsmorgonen.

Nästan ett dygn senare, vid 03-tiden på fredagsmorgonen, hittades hon i närheten av sitt hem tillsammans med den man i 24-årsåldern som nu har anhållits.

– Vi väntar på uppgifter från läkare om hur flickan mår. Vi har naturligtvis intresse av att prata med henne. Hon är ju en flicka i 9-10-årsåldern och det innebär att hon måste visas stor respekt när vi pratar med henne. Vi närmar oss henne försiktigt, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Vad vet ni om hur flickan mår?

– Jag har inga uppgifter om fysiska skador, det får läkare uttala sig om. Men hon har naturligtvis varit med om någonting traumatiskt och det sätter sina spår.

Vad som faktiskt hände från det att flickan gick hemifrån igår morse och fram till dess att hon hittades strax före tre i morse är det än så länge svårt att veta.

Klart är att hon aldrig kom fram till skolan och att hon anmäldes försvunnen på eftermiddagen. Att det dröjde beror på ett missförstånd på skolan om var hon skulle vara.

Skolan ska nu utreda hur det kom sig att det gick flera timmar innan flickan anmäldes som saknad.

– Jag vill inte uttala mig om vi har brustit, vi måste se över de regler vi ska följa och i dagsläget tycker jag fortfarande att det är för tidigt att uttala mig om det. Jag vill få tid att göra den analysen grundligare, säger sektorschef Susanna Hansson.

Polisen i Västra Götaland satte in sina resurser för att hitta henne och mellan 500 och 600 frivilliga slöt upp, många organiserade av organisationen Missing people. En av de som anslöt sig var Martin Martinsson, och han ledde den grupp som hittade henne. Det var en man som bar henne utanför ett hus som var till synes obebott, nära flickans hem.

– Det var några personer från Missing people som mötte en kille som bär på en flicka, som identifieras som den försvunna flickan, säger Martin Martinsson.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Enligt Martin Martinsson rörde han sig i området under natten

 – Vad jag förstår så har killen gått utanför på gatan och pratat med flera men inte direkt hjälpt till.