Moskvaborna rasar mot nya parkeringsavgifter

2:03 min

Nyligen återinfördes på försök ett system med parkeringsavgifter i Moskva. Avgifterna är ett led i att få ordning på den kaosartade trafiksituation som råder i den ryska huvudstaden. Men bland de Moskvabor som Ekot pratar med är entusiasmen måttlig.

Vid den blå parkeringsautomaten står Olga Zlobina och argumenterar mot det nya systemet. Hon har tagit bilen för att gå med sin femårige son till vårdcentralen. Och nu måste hon betala.

– Jag förstår inte hur det inte kan finnas gratis parkering vid en statlig vårdinrättning för barn.

Nu försöker hon ändå betala, men det går inte, för automaten tar bara emot ett särskilt förbetalt kort som Olga inte har köpt.

– Men du kan betala via sms eller på internet, säger Olga Konoválova, utsänd av Moskvas stad för att informera om det nya systemet.

50 rubel, drygt 10 kronor i timmen, kostar det att parkera. Den som inte betalar riskerar böter på 2 500 rubel – 530 svenska kronor.

Parkeringssystemet är ett försök som ska vara i fyra månader och pengarna som kommer in ska återinvesteras i staden.  

Det är ett försök att komma till rätta med trafikkaoset i Moskva, som inte förbättras av bilar som står parkerade på trottoarer, ute i gatan, i vägen för andra bilister. Det vore helt enkelt bra om färre använde bilen i centrum.

Men boende i innerstan är upprörda. För den som inte lyckas hitta en parkering för sin bil inne på gården, där man får stå gratis, riskerar en hög kostnad varje månad.

– De försöker tvinga ut oss riktiga Moskvabor från centrum, så att centrum bara blir en plats för makten, säger Olga Zlobina, som än så länge bor på en gata som inte ingår i försöket med parkeringsavgifter.

Michail och Georgij kommer fram till den blå parkeringsautomaten.

– Wow.

De har ingen bil och är bara nyfikna.

– Det är väldigt dyrt, säger Michail. Ska man betala varje dag blir det ju 10 000 rubel i månaden. Det är ju en halv medellön.