Karlshamn

Tuffare för bestulna Väggaelever

1:39 min

Ett år efter att över tusen datorer delats ut på Väggagymnasiet i Karlshamn har bara sex datorer stulits. Alla bestulna elever har fått nya datorer utan att betala.
– Det ska inte fungera så att man bara hämtar ut en ny, säger Gert Nilsson, rektor på skolan.

Förra hösten delades över tusen datorer ut till lärare och elever på Väggagymnasiet i Karlshamn.

Sen dess har totalt sex datorer stulits. En ur ett klassrum, en försvann ovanpå ett elevskåp och fyra datorer försvann - trots att de var inlåsta i elevskåp som inte brutits upp

Datorerna ska låsas in i skåpen på dagarna när eleverna inte använder dem. Varje skåp har ett kodlås som bara eleven ska känna till.

– Troligen har man behövt hjälp med att öppna skåpet och sen har koderna spridits vidare, säger Gert Nilsson.

I avtalet som eleverna skrev under när de fick datorerna av skolan så står det att om eleven är oförsiktig så kan hen också bli ersättningsskyldig.

Olivia Svensson är noga med sin dator som hon haft i över två år. Men att skolan ska bli tuffare om datorer försvinner är inte självklart menar hon.

– Det beror på vad de menar med tuffare. Vi kan ju inte hjälpa om datorerna blir snodda, så jag förstår inte hur de ska göra då, säger Olivia Svensson.

Rektorn Gert Nilsson menar att skolan fortfarande ska diskutera från fall till fall. Det finns alltid omständigheter som kan påverka vem som ska betala självrisken. Men en högre medvetenhet om att datorn är en dyr sak behövs.

– Det är som att gå runt med 5000-6000 kronor i plånboken och hur skulle man hantera den? Det funkar inte riktigt så att det bara är att hämta ut en ny pryl om den försvinner, säger Gert Nilsson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se