Väljarna gav klartecken till höjd skatt i Kalifornien

1:12 min

Det kan vara slut med de ständiga nedskärningarna i USA:s största delstat Kalifornien. Ett sensationellt valresultat i delstatskongressen bäddar för skattehöjningar som ett sätt att lösa Kaliforniens budgetproblem.

Samtidigt som det var presidentval i USA var det också val till delstatskongresserna. Kalifornien var en av de delstater som röstade för Barack Obama, men också de lokala valen gick demokraternas väg.

Valresultatet är ännu inte hundraprocentigt säkert, men allt talar för att demokraterna får två tredjedels majoritet i kongressen.

Väljarna i Kalifornien röstade med stor majoritet i en folkomröstning för att höja skatten på högavlönade, liksom omsättningsskatten, och det under en följd av år.

Dessutom ser det alltså ut att bli två tredjedels majoritet för demokraterna, både i delstatens representanthus och senat, och det har väldig betydelse.

I Kalifornien behövs det nämligen just två tredjedels majoritet för att få igenom skattehöjningar.

De senaste åren har alla försök att höja skatten blockerats, vilket lett till ständiga nerskärningar, inte minst på skolområdet där det är överfulla klassrum.

Kaliforniens stora kroniska budgetproblem de senaste åren kan nu istället åtminstone delvis lösas med skattehöjningar.

Det är första gången på 80 år som något parti har en sådan här supermajoritet och det har helt plötsligt gett den demokratiske guvernören Jerry Brown en unik maktposition. Samtidigt har han förstås inte någon att skylla på längre, om han inte kan lösa problemen.