Varslen visar inte hela bilden av industrikrisen

1:27 min

Varsel om uppsägningar inom svensk industri duggar tätt – men den så kallade varselvågen visar inte hela sanningen om hur många som får lämna sina jobb.

Meritor i Lindesberg, underleverantör till Volvo AB varslade 95 fast anställda nyligen. Men mer än dubbelt så många andra, knutna till företaget på andra villkor, måste sluta nu när efterfrågan sjunker.

– När det blir en sådan här nedgång, det första som händer då är att man släpper hem bemanningsföretagen. Om inte det räcker måste man också släppa hem sin visstidsanställda personal, säger Kerstin Vinge, personalchef på Meritor.

– Nu har det till och med gått så långt att vi måste varsla vår egen fastanställda personal,  fortsätter hon.  

Varslen visar inte hela bilden av de personalinskränkningar som nu sker. Det är till och med en överdriven bild, enligt Clas Olsson, analyschef på arbetsförmedlingen.

– Det är ju för det första så att det är långt i från alla som varslas som blir uppsagda.

Ja, hur många är det?

– En kvalificerad gissning är att 50 procent till slut blir uppsagda. Sedan är det inte alla som blir arbetslösa heller, för de hittar ett annat jobb innan de hinner bli det, säger Clas Olsson.

– Samtidigt är det så att varslen bara är en liten del av de personalinskränkningar företagen gör. Det sker ju under ganska lång tid, att man börjar, eller slutar snarare, att ersättningsrekrytera när folk går i pension eller säger upp sig frivilligt, fortsätter han.

– Sedan avslutar man visstidsanställningar och konsulter eller bemanningsföretag. När man sedan har kommit in på skinnet, så att säga, då tar man det stora, jobbigare taget. Det är liksom olika varianter hur man kan minska sin personalstyrka, varav det bara är ett sätt som egentligen syns offentligt på det här tydliga sättet som varsel gör, säger Clas Olsson på Arbetsförmedlingen.