Obama tog hem också Florida

I USA är rösträkningen efter presidentvalet klar också i delstaten Florida. Och det blev president Barack Obama som vann, där också.

Det tog tid att få ett valresultat från Florida - men nu är alla röster i presidentvalet till sist räknade. Och det blev seger för president Barack Obama även i solskensstaten. Obama fick 50 procent av rösterna i Florida, mot 49,1 för den republikanske förloraren Mitt Romney.

Alla delstatens elektorer går därmed till Obama, som vidgar sin segermarginal ytterligare. Slutresultatet i presidentvalet är att Obama har 332 elektorer bakom sig, mot Mitt Romneys 206.

Räknar man istället antal väljare som röstade på respektive kandidat så är skillnaden betydligt mindre.

Obama fick totalt 50,6 procent av rösterna i landet, Mitt Romney fick 48 procent.

Att rösträkningen tog sådan tid i just Florida beror delvis på att det var jämnt, och delvis på praktiska problem i vallokalerna. I storstaden Miami till exempel fick många väljare vänta 6-7 timmar i kö för att få rösta.

Guvernören i Florida, republikanen Rick Scott, har fått hård kritik för krånglet i vallokalerna. Kritikerna hävdar att den utdragna valprocessen beror på de nya valregler som Floridas republikanska styre har infört. Guvernör Scott har nu lovat att se över vissa av rutinerna till nästa val.